Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagra löften om bra vård inom rimlig tid

Annons

Landstingsrådet Glenn Andersson (s) kritiserar i en debatt- artikel den 20 oktober moderaternas förslag att arbetsgivare ska kunna kräva sjukintyg från första sjukdagen. Är han då inte medveten om att rätten för arbetsgivare att kräva in sjuk-intyg från första dagen redan i dag finns inskriven i många kollektivavtal?

Samtidigt som kritik riktas mot moderaterna ägnar sig statliga myndigheter (regeringens egna organ), med all rätt, åt att öka kontrollerna så att transfereringssystemen inte missbrukas. Är det också fel?

Intressant i sammanhanget är att Glenn Andersson numera säger sig vara för att vård ges i rimlig tid. Det är bra men varför har han då ägnat 20 år av sin tid som politiker åt att motarbeta förslaget om att in-föra vårdgaranti i Landstinget Västmanland? Beror det tidigare motståndet på att bland andra moderaterna drivit frågan om att vård ska garanteras inom rimlig tid?

På det sätt som socialdemokraterna i Landstinget Västmanland skött ekonomin under de senaste decennierna med ständiga skattehöjningar och ständiga misslyckanden med att uppnå stadigvarande ekonomi i balans, ser vi med oro på Glenn Anderssons fagra löften om bra vård inom rimlig tid.

Glöm inte att det är valår nästa år. Vi hörde samma löften före förra valet. Alla ni som väntar i långa köer, hur gick det?

De avgiftshöjningar, på nationell nivå, som moderaterna föreslår motsvarar maximalt 70 kronor i månaden, även om man uppnår högkostnadsskyddet i såväl läkemedelsförmånen som öppenvården.

Moderaterna satsar 10 miljarder kronor mer på vård och omsorg än regeringen de kommande tre åren. Socialdemokraterna satsar istället på att höja höginkomsttagarnas sjukersättning. Så är det med socialdemokraternas patos för social rätt-visa. Moderaterna går till val på att få fler i arbete och minska bidragsberoendet. Bidrag sänks för att finansiera såväl ökade satsningar på den offentliga välfärden som sänkta skatter för låg- och medelinkomsttaga-re. Med moderaternas politik får en metallarbetare eller en sjuksköterska sänkt skatt med 1000 kronor i månaden.

Fler i arbete innebär större skatteintäkter och ännu mer pengar till vård och omsorg. En röst på moderaterna är därför en röst för bevarad välfärd. En röst på socialdemokraterna är en röst för ökat bidragsberoende.

Tomas Högström

Kerstin Dellham

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons