Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta väger för lätt i politiken

De kloka sväljer inte allt de hör och läser, medan andra utan eftertanke accepterar politikernas argument, vars sanningshalt många gånger kan ifrågasättas.

Annons

Sakuppgifter förvrängs, så att de skall passa den politiska debatten.

En politisk propaganda som är baserad på bristande fakta kan få allvarliga konsekvenser. En grävande journalistik har härvid en viktig uppgift, nämligen att söka sanningen.

Under några år i slutet av en nästan livslång karriär inom näringslivet hade jag möjligheten att få insyn i hur politiken fungerar.

Betingelserna för privat respektive offentlig verksamhet skiljer sig åt på många sätt. Vinsten är ett mått på hur väl näringslivet lyckas leva upp till sina mål.

Något motsvarande mått finns inte inom politiken. Hur skall man då betygsätta den offentliga sektorn?

Strävan efter makt tycks i varje fall vara ett övergripande mål. Det råder stora skillnader mellan att vara ledare inom näringslivet jämfört med politiken.

I mötet mellan dessa sektorer uppstår lätt missförstånd och kulturkrockar. Inom politiken kan vi tala om ett ordkrig, som ofta återspeglar ett önsketänkande, som fjärmar sig från verkligheten med en överbudspolitik

De rödgröna hävdar att Alliansen har minskat resurserna till den offentliga sektorn. Organisationen Företagarna har genom ett antal undersökningar visat att läget är det motsatta, det vill säga resurserna till välfärden har snarare ökat. Vad skall väljarna tro?

Marknadsdomstolen kan stoppa felaktig information inom näringslivet. Motsvarande organ inom politiken skulle vara en ansvarsnämnd.

En sådan är nog en ren utopi. Politikerna tycks inte hylla fakta som kan störa deras motiv.

Det är allvarligt om väljarna missleds genom att politisk information är missvisande. ”Ändamålet helgar medlen” är en ofta tillämpad princip.

Vi kan inte undvika att vår ekonomi påverkas av en djup ekonomisk och global kris. Enligt de rödgröna är givetvis Alliansen den stora syndabocken. Det är beklagligt, när Stefan Löfven ställer sig i spetsen för klagomuren, som alltför ofta byggs på osakliga argument.

Till sist skolan som upplevs som ett stort misslyckande. Ansvaret härför åvilar tveklöst politikerna.

Dagens situation är till stor del resultatet av den kravlösa skolan som infördes av Socialdemokraterna. Det är helt ofattbart att man inte kan skapa ordning och reda i klasserna. Därvidlag måsta alla partier känna sig skyldiga till misslyckandet.

Skolan blir i hög grad lidande av, att man inte kan leverera en gemensam syn på behov och åtgärder.

Alltför ofta framkommer tankar och idéer som bara leder till osäkerhet för lärare och elever. Med ett från början kompetent ledarskap hade säkerligen dagens situation aldrig uppstått.

Det är en from önskan att kommande valrörelser baseras på fakta och inte på ”blå dunster” slagna i väljarnas ögon.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons