Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjeläkare: Cosmic är inte anpassat efter primärvårdens behov

De senaste dagarna har den tidigare förda diskussionen kring införandet av datatsystemet Cosmic i primärvården nått allmänheten.

Annons

Efter att de privata vårdgivarna motsatt sig systemet har nu även de ländstingsägda vårdgivare gjort det samma. Orsaken är enkel: Systemet är inte anpassat till primärvårdens behov och efter införande av detta ser man kraftig minskning av produktiviteten. Detta har man sett på alla vårdcentraler där man hittills infört systemet.

I Västmanland har man fattat ett politisk beslut om införande av ett nytt datasystem, utan att konsultera dem som arbetar närmast patienterna och som ska använda systemet. Man blundar för erfarenheter från ställen där man infört systemet tidigare. Dessutom påstår man sig göra detta för ”patienterna bästa” (Denise Norström, det nytillträdda landstingsrådetsade i VLT den 9 november: ”vi måste genomföra det för patienternas skull.”) Som om vi som arbetar inom primärvården har andra drivkrafter som gör att vi opponerar oss mot systemet! Det är just för patienternas bästa som vi vill slippa ett krångligt och icke färdigutvecklat system som gör att vi får längre produktivitet med sämre patientsäkerhet.

Man har från politiskt håll uttryckt önskemål om ”en patient, en journal”. Det finns i dag klara tekniska lösningar som gör att man inom sluten och öppenvård kan se i varandras journaler.

Vi är inte på något sätt motståndare till nya system. Primärvården har erfarenhet av datajournaler sedan drygt 20 år tillbaka. Det vi vill ha, och för patienterna bästa, ett system som helt enkelt är anpassat för primärvårdens behov. Det har vi i dag – och det är inte Cosmic.

Ett sätt att besluta och driva genom införande av Cosmic i primärvärden för mina tankar till det gamla öststatssytemet där man efter ett eget tyckande fattade och drev genom olika beslut ”i nationens bästa”. Jag har dessvärre erfaren-heter från systemet tidigare. Likheter i besluts- och genomförande processen av är uppenbara. Det som saknas är bestraffning-systemet…

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons