Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen - inget pittoreskt tidsfördriv

Annons

Missnöjet över den bristande valfriheten i barnomsorgen växer i Sverige. Här i Västmanland har föräldrarna i Västerås och Surahammar genomfört namninsamlingar för större valmöjligheter för barnfamiljerna.

Totalt finns omkring 180 olika initiativ för en mer rättvis barnomsorg. I 57 kommuner har det gjorts namninsamlingar och olika medborgarförslag. 50 kommuner har infört begränsade valfrihetssystem, där man exempelvis får betalt för att ta hand om egna och andras barn, som exempelvis Nackamodellen. Totalt är det 120 kommuner som berörs av föräldraupproret.

Att valfrihet i barnomsorgen och vårdnadsbidrag har starkt stöd visar också en färsk undersökning från Sifo. På frågan om samhället ska göra det ekonomiskt möjligt för föräldrarna att få vara hemma med sina barn tills de är fyra år svarar 64 procent ja. Endast 27 procent sa nej.

Ändå är socialdemokraterna motståndare till varje form av ökad valfrihet i barnomsorgen. De värnar hårdnackat den lag som förbjuder kommunala vårdnadsbidrag. Starka krafter inom socialdemokratin vill gå längre och styra enskilda familjer ännu hårdare - inte ens fördelningen av föräldraledigheten ska föräldrarna få avgöra själva.

Socialdemokraternas alltmer kommunistiska samarbetsparti, vänsterpartiet, har på sitt politiska program att tvångsdela föräldraledigheten. Socialdemokratin och den övriga vänstern fortsätter på detta sätt att osynliggöra alla föräldrar som önskar mer tid med sina barn.

Barn och familjer lever under en oerhörd press i dagens samhälle. Ungas psykiska hälsa försämras, självmorden bland tonåringar ökar, Bris och Rädda Barnen rapporterar om hur bristen på vuxenkontakt får unga att mobba. Stressymptom och tinnitus drabbar alltfler riktigt små barn på grund av för stora barngrupper och för höga ljudnivåer i förskolan.

Socialdemokratisk familjepolitik värnar inte barnen utan föräldrarnas förvärvsarbete. Som en direkt följd av detta ägnar föräldrar allt mindre tid åt sina barn. Mest markant har minskningen varit för barn under 7 år.

Kristdemokraternas familjepolitik bygger på den självklara insikten att mamma och pappa är de viktigaste personerna i ett barns liv. Vi måste skapa förutsättningar för svenska familjer att fungera.

Familjen är inget pittoreskt tidsfördriv som man ägnar sig åt mellan förvärvsarbete och sömn. Bakom varje lycklig uppväxt ligger mycket hårt arbete och självuppoffrande engagemang.

Därför måste det bli ekonomiskt och socialt möjligt att tillbringa mer tid med sina barn, att fullt ut ta sitt föräldraansvar. Kristdemokraternas förslag med vårdnadsbidrag och barndagar gör detta möjligt. I höst är det val. Då kan vi äntligen rösta för en förändring. Sverige behöver ett regeringsskifte och en ny familjepolitik. Ett starkt kristdemokratiskt inflytande garanterar valfrihet i barnomsorgen och mer tid för barnen.

Låt oss lyssna på upproret som växer i landet. Låt oss prioritera barnen i höstens val.

Göran Hägglund

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons