Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmaciförbundet: Säkra rättvisa villkor på de nya apoteken

Annons
Receptfria råd. Farmaciförbundet fruktar att receptfria läkemedel i butiker och mackar hotar vanliga apotek.foto: anders forngren

Just nu pågår försäljningen av 15 apotek i Västmanland som en följd av att monopolet upphörde den första juli. Processen ska avslutas under hösten. Men många frågor om de nya aktörernas villkor, och därmed konsumenternas säkerhet, hänger i luften. Försäljningen bör därför bromsas upp tills regeringen kan garantera bra villkor för konsumenter, anställda och alla nya aktörer, menar Farmaciförbundet, som idag lanserar ett åsiktsprogram för schysta och rättvisa villkor i apoteksbranschen.

Avregleringen och försäljningen av apotek som nu sker är den största förändringen någonsin i apotekets historia. Nya aktörer ska ta över befintliga apotek och starta helt nya. Men många frågor om hur framtidens apotekssystem ska fungera är ännu olösta, och aktörer tvekar nu att gå att gå in på marknaden.

I och med att regeringen vill tillåta personalen på mackar och i butiker att sälja och informera om receptfria läkemedel hotas bärkraften för vanliga apotek, samtidigt som en stor mängd läkemedel kommer att säljas utan rådgivning av kompetent personal. Faran för felaktig läkemedelsanvändning ökar och osäkerheten kring lönsamheten riskerar att skrämma bort aktörer. Dessutom är det IT-stöd som erbjuds för att garantera en säker läkemedelsanvändning för kostsamt för många nya aktörer, särskilt för de små. Ett ytterligare område som fortfarande saknar en tillfredsställande lösning är vem som ska säkerställa att konsumenten kan få kvalificerad opartisk rådgivning om läkemedelsanvändning. Vi kräver en läkemedelsupplysning fristående från läkemedelsproducenter, som är öppen dygnet runt och är gratis för alla.

Idag inleder vi från Farmaciförbundet en landsomfattande kampanj kring förändringen på apoteksmarknaden, Farmaciförbundsdagen, då apotek runt om i Sverige besöks. Samtidigt lanserar vi ett åsiktsprogram för rättvisa villkor i farmacibranschen, med syfte att driva på för en apoteksmarknad som tillgodoser konsumenternas högt ställda krav.

Skapa rättvisa för konsumenterna

Ÿ Konsumenten ska ha rätt till kvalificerad opartisk rådgivning av kompetent farmacipersonal.

Ÿ Satsa på kompetensutveckling

Läkemedel måste säljas med kompetens. Därför behövs bärkraftiga företag som möjliggör planerad och regelbunden kompetensutveckling för alla medarbetare.

Ÿ Teckna kollektivavtal

Kollektivavtal skapar ordnig och reda och ger medarbetaren bra villkor. Det attraherar duktiga medarbetare och skapar konkurrens på lika villkor mellan företagen.

Ÿ Ta ansvar för människor och miljö i apoteksbranschen och globalt

Farmaciförbundet tar ansvar för människor och miljö och uppmuntrar apoteksaktörerna att ta ansvar för schysta och rättvisa villkor på arbetsplatsen, i branschen och internationellt. Detta bör finnas i företagens upp-förandekoder.

Farmaciförbundet vill uppmana regeringen att räta ut frågetecknen innan försäljningarna avslutas för att skapa en apoteksmarknad där konsumentens intressen sätts i cent-rum. En väl fungerande apoteksmarknad gynnar både konsumenter och anställda samt skapar bärkraftiga företag. Låt den största förändringen av apoteksmarknaden genom tiderna ge rättvisa förhållanden och den bästa tänkbara för läkemedelskonsumenterna i Västmanland.

Carina Jansson

ordförande, Farmaciförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons