Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott och fler poliser i Västmanland

Annons

w Viss minskning av antalet totalt anmälda brott.

w Ökat antal anmälda våldsbrott.

wTydlig minskning av antalet anmälda tillgreppsbrott.

w 36 polisaspiranter till Västmanland under 2006.

Detta är några axplock i Västmanlandspolisens verksamhetsplan för 2006, som fastställts av en enig polisstyrelse.

En jämförelse av antalet an-mälda brott per 1000 invånare i Västmanland åren 2002 och 2005 visar en minskning från 155 till 147. Antalet anmälda brott per polis under samma period har sjunkit från 98 till 83. Antalet poliser har ökat med drygt 12 procent under 2000-talet.

För den som utsatts för brott är sjunkande brottsstatistik klen tröst. Därför är Västmanlandspolisens arbete inriktat på att förhindra brott. De så kallade mängdbrotten, stöld, skadegörelse och misshandel ska minska med minst tio procent i förhållande till medelvärdet för åren 2002 och 2003.

Faktorer, som enligt verksamhetsplanen, ska ge framgång i arbetet är att identifiera ungdomar i riskzonen i samverkan med socialtjänst, skolan och att vara på plats där ungdomar är. Lagen om unga lagöverträdare ska utnyttjas för att utreda brott begångna av icke straffmyndiga. Att bekämpa narkotika- och alkoholrelaterad brottslighet bland ungdomar är prioriterat. Övervakningen av brottsfrekventa platser ska intensifieras. Samarbetet måste också utvecklas med lokala brottsförebyggande råd, bevakningsföretag, alkoholhandläggare, krögare, skattemyndigheten med flera.

Det är också viktigt att öka stödet till brottsoffer. Erfarenheten visar att den som en gång utsatts för brott löper ökad risk att utsättas igen. Därför behövs råd och stöd till dem, liksom rådgivning i förebyggande syfte till affärsägare och småföretagare.

I samarbete med kriminalvården, frivården och socialtjänsten ska polisen arbeta för att de som ofta begår brott inte gör det under permission, villkorlig frigivning eller efter avtjänat straff. Fokus ska också läggas på bättre utredningar för att öka antalet uppklarade brott och antalet åtal.

Allt fler börjar inse att effektiv brottsbekämpning inte enbart handlar om fler poliser, utan också om arbetsmetoder och planering. Därför är det viktigt att polisens underrättelsemodell snabbt får genomslag i arbetet.

Göran Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons