Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre byråkrater ger utrymme för reformer

Annons
Slimmat stadshus. Besparingar i administration ska ge pengar till Folkpartiets satsningar. Foto: VLT:s arkiv

Nyligen har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet levererat det ena löftet efter det andra, det aviseras stora skattehöjningar.

Värst är Vänsterpartiet som på ett oansvarigt sätt dels vill förbjuda alternativ i välfärden, dels aviserar högre skatter.

Folkpartiet säger nej till skattehöjningar. Vi går till val på prioritering av mindre barngrupper i förskolan, satsning på skolan och äldreomsorgen före skattesänkningar.

Skolan och äldres situation är jämte jobb- frågan våra prioriterade områden. Det reformutrymme som finns vill vi lägga på förskola, skola och att bygga fler äldreboenden.

Vi måste prioritera i befintlig budget. Allt är inte lika viktigt år in och år ut.

Utrymmet för detta finns. Minskad byråkrati, översyn av stadens olika beställningar samt bolagens uppdrag, men också stadens överskottsmål är instrument som skapar det reformutrymme vi bedömer är centralt för att stärka viktiga välfärdsområden som skola och äldreomsorg.

Vi menar att det finns utrymme för att göra satsningar inom den ram som dagens skatteintäkter ger. Inte minst om man lägger till den ökning av skattemedel som vi får genom att staden växer.

Tillsammans med finansnettot från innevarande år ger det en ram på dryga sju miljarder kronor. Folkpartiet Västerås satsningar är finansierade, oberoende av statsbidrag.

Men Folkpartiet och regeringens miljard- satsning till fler speciallärare, satsningar på låg- stadiet och karriärtjänster för lärare är viktiga tillskott.

Genom att se över kraven på stadens styrelser och nämnder och exempelvis ändra på löne- och priskompensationen så den rimmar bättre mot den förväntade ökningen frigör vi medel som med fördel kan användas till fortsatta lönesatsningar på lärare i skolan. Behovet är mycket större än så, inte minst inom hemtjänsten behövs såväl en utökning som en kvalitetssäkring som kommer att kräva resurser.

Därför är det nödvändigt att strama åt kring all administration – både central administration, förvaltning- och bolagsledningar samt politisk verksamhet – för att få loss medel som kan användas till våra äldre och till en bättre skola.

Det är fullt möjligt att dra ner på bemanningen inom förvaltningar och stor restriktivitet ska råda vid återbesättning av tjänster. Omorganiseringen av Proaros, som Folkpartiet drev fram, har ännu inte resulterat i effektivisering av byråkrati vid förvaltningarna. Folkpartiet kräver en ny genom-lysning.

Vi har här visat på två förändringar inom stadens budget som tillsammans ger mer än en skatteökning med 25 öre. Till det kommer 10 miljoner kronor som kan användas till annat än en ökad förlusttäckning för flygplatsen.

Det tidigare beslutet om stöd på 15 miljoner kvarstår, men det får stanna med det. Genom dessa omprioriteringar finns utrymme för Folkpartiets satsning på kvalitet i förskolan, satsning på grundskolan, ökning och – kvalitetssäkring för hemtjänst samt för fler äldreboenden. Genom dessa omprioriteringar, värnandet av konkurrensupphandlingar och tuffa signaler om vad som är viktigast är vi övertygade om att vi kan satsa mer på stadens barn och äldre.

Roger Haddad Ragnhild Källberg Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons