Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare: Det är de politiska skälen vi vill åt, inte de kommunägda bostadsbolagen

Under årtionden har kommunpolitiker byggt upp mycket stora kommunägda bostadsbolag i tron om att bostadshyresmarknaden skulle bli mer rättvis och integrerad.

Annons

Nu kan Fastighetsägarna Mellansverige med rapporten Vår segregerade stad svart på vitt visa att boendesegregationen är mycket stor i kommuner där kommunala bostadsbolag har en dominerande ställning. Ja, den är faktiskt värre i städer som Örebro och Gävle där de kommunala bolagen äger väl över två tredjedelar av hyresrätterna, och mindre i Västerås där Mimer "bara" äger hälften av stadens hyreslägenheter. Västeråsarna kan vara stolta över att integrationen är bättre än i många andra städer och att Mimer dessutom är ett mycket välskött kommunalt bostadsbolag.

Det är alltså inte Mimer i sig eller några av de andra välskötta kommunala bostadsbolagen vi vill åt, utan de politiska skälen för att hålla sig med kommunägda bostadsbolag trots att de saknar politiska effekter. Mångmiljardbelopp är alltså uppknutna i hyresrätter trots att det svårt att se hållbara politiska argument för att fortsätta ha det så. I tider när kommunpolitiker sliter med att få ekonomin att gå ihop borde det vara en god nyhet för de förtroendevalda att de med gott samvete kan minska ägandet av hyresrätter och satsa resurserna på sådant som har verklig effekt för att motverka segregation, till exempel bättre skolor och fritidsverksamhet för unga.

Mindre kommunala bostadsbolag skulle inte bara frigöra mycket stora resurser till kommunerna, det skulle också göra konkurrensen på bostadshyresmarknaden mer rättvis och skapa ökad mångfald. Som alla vet är rättvis konkurrens det som skapar bäst mångfald till lägst pris (läs: hyra).

Hyresgästföreningen, som blivit alltmer politiserad, gillar inte synen av den nakne kejsaren. Av någon anledning har de tagit parti för de kommunala bostadsbolagen, även när det uppenbarligen missgynnar deras medlemmar, hyresgästerna. Bevisbördan vilar nu på dem och de politiker som framhärdar i uppfattning att det är bra att kommunerna utöver att sköta vård, skola och omsorg också ska agera som dominerande hyresvärd. Var finns bevisen för att det är bra? Varför ska all annan kommunal verksamhet stötas och blötas, men de kommunägda bostadsbolagen för alltid vara fredade?

Hyresgästföreningen må ifrågasätta våra motiv och den statistik vi fått från Statistiska centralbyrån, men vore det inte mer konstruktivt att även självkritiskt pröva sin egen uppfattning? I synnerhet när kartan inte stämmer med terrängen.

Hans Johnson

vd, Bostjärnans Förvaltnings AB

Ola Ström

kommunikationschef

Fastighetsägarna Mellansverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons