Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare: Vi tar vårt sociala ansvar - precis som Mimer

Länge har det varit ganska tyst från politiskt håll om villkoren för att bygga och äga hyresfastigheter. Därför var det välkommet att Solveig Ingemarsson, Thure Jadestig och Viola Johansson från bostadsgruppen i Västerås Socialdemokratiska tjänstemannaförening svarade på vår debattartikel i VLT.

Annons

Vi tycker att det fanns mycket positiva besked i artikeln men också sådant som behöver debatteras. Positivt därför att artikelförfattarna skriver det som även vi konstaterat: Boendesegregation har ingen koppling till om hyresfastigheterna ägs av en kommun eller av privata värdar. Och det är just detta som är vår poäng: varför ska kommuner äga stora bestånd av hyreslägenheter när pengarna istället skulle kunna användas till sådant som har bättre effekt för integrationen?

Miljardbelopp finns alltså bundna i de kommunala bostadsföretagen, trots att det inte har någon påvisbar effekt på boendesegregationen.

Det är en missuppfattning att fastighetsbolag måste ägas av kommunerna för att ta ett socialt ansvar. I Västerås tar privata fastighetsägare och Mimer ett lika stort ansvar för att förse behövande med bra hyreslägenheter - utan ekonomisk vinning!

De socialdemokratiska artikelskribenterna menar att allmännyttan kan göra satsningar som inte är företagsekonomiskt, men väl samhällsekonomiskt, lönsamma och det är naturligtvis till viss del sant. Det finns inget företag som kan överleva långsiktigt med dålig lönsamhet. Men omvänt gäller att lönsamma och välmående privata företag kan bidra med mycket till samhället, både genom egna initiativ men också i form av de skatter de betalar in till det allmänna. Till exempel utgörs ungefär 60 procent av hyran av skatter.

Inget är som bekant gratis i en samhällsekonomi. Någon betalar alltid, och när det gäller allmännyttan är det skattebetalarna som ytterst får stå för notan om inte hyresintäkterna räcker till för att klara verksamheten.

Det är bra att Socialdemokraterna vill satsa på upprustning av slitna hyreslägenheter, men stödet måste vara utformat på ett rättvist sätt. Det kan ju inte vara rimligt att skattepengar ges till fastighetsägare som slarvat med underhållet av sina fastigheter. Stora stödprogram riktade till just miljonprogramsområdena kan få sådana snedvridande effekter. Bättre då att generellt sänka skatter som hindrar nyproduktion och underhåll, oavsett om det är privata eller kommunala ägare av fastigheterna. Alla hyresgäster måste ju behandlas lika!

Hans Johnson

vd, Bostjärnans Förvaltnings AB

Ola Ström

kommunikationschef

Fastighetsägarna Mellansverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons