Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsskatten är endast en del av boendekostnaden

Annons

Boendet är, vid sidan av jobbet, den viktigaste trygghetsfaktorn för alla människor. Det är därför viktigt att jobben och boendet ges en framträdande plats i valrörelsen. Från centerpartiet medverkar vi till att ge dem med de låga lönerna mer kvar i plånboken efter skatt. Vi stimulerar företagen så att fler ska få jobb och vi skapar därmed ett samhälle där alla människor ska få större möjlighet att själva bestämma över sina liv.

För att uppnå allt detta krävs satsningar som kostar pengar. Prioriteringsarbetet mellan olika sektorer är alltså stort och i det arbetet måste de satsningar som ger en ökad tillväxt prioriteras.

Fastighetsskatten ska enligt centerpartiet avvecklas på ett ansvarsfullt sätt. I och med att det är förenat med stora inkomstbortfall för staten kommer det att ta tid och under den tiden måste sättet att ta ut skatten förändras. I dag är fastighetstaxeringen godtycklig. En skyndsam översyn av sättet att taxera fastigheter måste därför göras så att systemet får legitimitet. Därutöver ska skatten successivt sänkas. Från centerpartiet har vi föreslagit en sänkning av skatten med 25 procent redan nästa år. Vi vill dessutom införa en takregel för taxeringen av tomtmarken om 300 000 kronor. Det innebär att orimliga effekter försvinner. Villaägarna har gjort en bedömning för en normalvilla och kommit fram till att centerpartiets förslag drygt halverar dagens fastighetsskatt.

Fastighetsskatten är bara en del av hushållets boendekostnader. Inom områden som el, fjärrvärme, avfall och vatten/avlopp har kostnaden ökat mellan 25 och 34 procent under den senaste tioårsperioden vilket är extraordinärt. Under samma tid har inflationen ökat med 9 procent. Att dessutom regeringens missriktade "gröna skatteväxling" innebär ytterligare en höjning av avfallskostnaderna om drygt 25 procent, utan någon positiv miljöeffekt, förbättrar knappast boendekostnaden för hushållen.

Från centerpartiet anser vi att helhetssynen på familjens situation väger tungt. Det innebär att jobbet, boendet och hushållets övriga kostnader ska vägas samman. Med det synsättet gäller det att påverka alla sektorer för att nå de goda resultaten för familjens ekonomi. En snuttifierad debatt i enskilda frågor gagnar inte helheten. Därför är sänkt inkomstbeskattning för dem med de låga inkomsterna nödvändig. Därför är stimulans av företagen nödvändig så att de kan anställa fler. Därför är ett slopande av förmögenhetsskatten nödvändigt så att såväl boendekostnaden sänks samtidigt som företagen får mer riskvilligt kapital. Utöver detta måste elmarknaden ses över, avfallshanteringen effektiviseras och kommunernas VA-kostnader hållas på en rimlig nivå. Detta tillsammans med ett byggande utifrån befolkningens behov bidrar till rimliga boendekostnader och den enskildes självbestämmande.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons