Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsskatten ska avskaffas!

Annons

Beskedet att partierna i Allians för Sverige kommit överens om att avskaffa fastighetsskatten är glädjande för alla villaägare i Västmanland.

I till exempel Västerås höjs taxeringsvärdena i år med 32 procent. Det innebär en höjning av fastighetsskatten för småhus- ägare. Men även hyresgäster drabbas då skattehöjningen höjer hyrorna. Fastighetsskatten slår i dag hårt och skoningslöst utan att ta hänsyn till de boendes inkomster. Unga som vill satsa pengar på ett eget hus klarar inte av att betala fastighetsskatten, och äldre som bott i sina hus i årtionden tvingas flytta.

Fastighetsskatten är felaktig och omoralisk eftersom den lägger skatt på egendom utan att det finns en inkomst. Kristdemokraterna har som enda riksdagsparti krävt ett omedelbart avskaffande av fastighetsskatten. Vi vill slopa fastighetsskatten och ersätta den med en låg kommunal avgift.

För socialdemokraterna och dess stödpartier har fastighetsskatten däremot blivit en helig ko, trots att den slår så orättvist mot vanliga människor. När grannens hus säljs höjs den egna skatten, trots att man inte kunnat påverka det. Fastighetsägare som gjort miljövänliga åtgärder som att installera bergvärme får högre skatt. Skatten drabbar även tomträttsinnehavare som inte ens äger sin tomt. Detta ska det nu bli slut på.

Allians för Sveriges uppgörelse innebär att taxeringsvärdena omedelbart fryses, vilket stoppar skattehöjningen för 2007. Det är en framgång för vanligt folk. Från och med 2008 avskaffas fastighetsskatten helt och en låg kommunal avgift införs i stället. Kommunen ska vara skyldig att redovisa att intäkterna går till räddningstjänst, fysisk planering och gatuunderhåll. På så vis skapas en rimlig koppling mellan vad en bostadsägare får betala till det offentliga och vad man får tillbaka i form av tjänster som har med fastighetsägande att göra.

Uppgörelsen mellan partierna i allians för Sverige följer i stort sett den modell som vi föreslagit. Kristdemokraterna kommer att se till att förslaget blir verklighet i en borglig regering. Människor ska slippa lämna hus och gård på grund av en skatt som plötsligt kan höjas till nivåer som många husägare inte mäktar med. Ingen ska straffas för att de lägger ärligt förvärvade och beskattade pengar på sitt boende. En röst på kristdemokraterna i september är en garanti för att fastighetsskatten avvecklas en gång för alla.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons