Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fayad el-Natour: Att minska utanförskapet är en uppgift för oss alla

Åter är det politiska etablissemanget i full gång med förberedelserna inför valet som stundar kommande september månad.

Annons

Gemensamt för riksdagspartierna är fortfarande saknaden av nya strategier för att få invandrarna, som utgör drygt tio procent av väljarkåren, att rösta.

Vanligtvis brukar valaktörerna kort tid före valdagen kasta sig över varandra och uppvakta invandrarna, oftast via deras organisationer. Det ser ut som att inte heller denna gång händer något nytt. Jag befarar att vi när valanalysen är klar, kommer att ställa samma fråga igen: Varför går inte invandrarna ut och röstar?

Om vi tacklar frågan ur vinst och förlustvinkeln, det vill säga att inget parti vinner eller förlorar på invandrarnas likgiltighet att rösta, så kan jag förstå partiernas likgiltighet att inget behöver göras. Men att förstå situationen är inte densamma som att acceptera den.

Förtroende är ju den viktigaste konkurrensfaktorn i livet, ja även i politiken! Allt samarbete och all samhörighet börjar med förtroende – och slutar ofta i brist på det.

Det är också viktigt att påpeka att inom en snar framtid kommer Sverige att behöva fylla på ny arbetskraft då bland andra många fyrtiotalister går i pension. Men eftersom invandrarnas betydelse sedan länge har underskattats ställs ytterligare en relevant fråga: Med vilken medborgarkänsla ska våra invandrare ställa upp?

Givetvis ställs ofrånkomligt följande fråga: Är invandrarna plötsligt lika betydelsefulla som arbetskraft såsom deras röster ärinför valen?

En politik som innebär att trots stora kostnader för integrationen leder den inte till att invandrarna får möjlighet att försörja sig. Det kan inte kallas för något annat än ett misslyckande. Argument som passar som hand i handske för högerkrafter som inte vill annat än begränsa invandringen!

En av bristerna i integrationspolitiken är till exempel att välutbildade invandrare kan gå arbetslösa i åratal trots att det ofta sägs att det är just välutbildad arbetskraft som Sverige behöver.

Genom att visa att de verkliga kostnaderna påverkas av bristande integration så hålls diskussionen på en saklig nivå. Kanske slipper vi se att de högerpopulistiska krafter som har framgångar i flera andra europeiska länder får starkare fotfäste i Sverige.

Onekligen finns det anledning för samhället och dess politiska ledning att visa kunskap och handlingskraft.

Att minska utanförskapet och samtidigt bearbeta arbetslusten samt stärka invandrarnas självkänsla och engagemang i allas vårt Västerås och Sverige blir en viktig uppgift.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons