Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fd riksdagsledamot: Ship to Gaza är ett PR-jippo för Hamas

Annons

Styrelseledamöter i Vänsterpartiet, Västerås, undviker i sin debattartikel att nämna den av EU terrorstämplade organisationen Hamas.

I ett försök att få till stånd fredsförhandlingar lämnade Israel Gaza 2005. Ett år senare hölls val och Hamas valdes att leda Gaza. Efter valet införde Hamas diktatur. Hamas dödade eller fördrev politiska motståndare och har sedan dess hållit befolkningen i ett järngrepp. Ship to Gaza kan tolkas som ett stödprojekt för diktaturen.

När Israel lämnade Gaza tolkades det inte som en fredsgest utan som ett tecken på underkastelse. Alla vet att islamistorganisationen Hamas i likhet med sin allierade, Iran, har Israels utplåning på sitt program. Vapnen som smugglats in via Sinai är en gåva från Iran.

Projektet Ship to Gaza syftar uppenbart till ökad införsel av vapen och ökat våld. Med hjälp av vapen från Iran startade Hamas den intensiva, fortfarande pågående, raketbeskjutning mot civilbefolkningen i södra Israel. Staden Beersheeva är ett av målen. Där bor 230 000 människor, större delen äldre invandrare från före detta Sovjet och Nordafrika. Terrorn gör att de ofta tvingas hålla till i skyddsrum. Det var för att hindra införseln av vapen som Israel inledde sjöblockaden.

Ship to Gaza handlar inte om humanitärt bistånd. I stället visar det på en önskan att skada Israel. Nyligen, under de två första veckorna i oktober, skickades 55 006 ton förnödenheter – 2 015 lastbilstransporter, från Israel till Gaza. I det sammanhanget är skeppet Estelles last som en droppe i havet. Det handlar alltså inte om bistånd utan om att skapa politiska effekter.

Fiendskapen till Israel gör att man blundar för Hamas terrorvälde och förbiser att befolkningen i Gaza tvingas lida under korrupta ledare. Så länge Hamas hatdiktatur består, kommer sjöfarten till Gaza att behöva kontrolleras.

Låt oss hoppas på förhandlingar som leder till fred och välstånd i stället för diktatur och våld som leder till människors lidande.

Carl Olov Persson

f.d. riksdagsledamot, Köping

numera partipolitiskt obunden

Örjan Kättström

läkare, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons