Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fegt och dumt när S duckar om flygplatsen

Annons
Säg kanske kanske. Socialdemokraterna får kritik för sin linje om flygplatsens framtid. Foto: VLT:s arkiv

Socialdemokraterna är tydligen så splittrade i fråga om flygplatsens framtid att de måste hänskjuta denna fråga till en folkomröstning. Detta framstår tydligt när tre socialdemokrater den 18 juni skriver om flygplatsfrågan.

En folkomröstning kan dock aldrig undandra politikernas deras ansvar att ge besked om vad de står för. Folkpartiet har gjort klart att vi gärna behåller Västerås flygplats, men i ett läge där det kostar 25 miljoner kronor eller kanske ännu mer för Västerås skattebetalare är vårt besked att summan som ska betalas av Västerås kraftigt måste minskas.

Ett tidigare argument för Västerås att driva flygplatsen var den kommunala flygutbildning som bedrevs på flygplatsen, men den kommunala utbildningen är borta. Den utbildning som finns kvar sker på uppdrag av staten eller av privata företag.

Eftersom staten dessutom klassat Västerås flygplats som reservflygplats borde statlig finansiering vara motiverad. Även regionen, i vårt fall Landstinget Västmanland, borde ta sitt ansvar för finansieringen då flygplatsen till sin karaktär är regional.

Sådana flygplatser brukar finansieras av regionen.

Vid alla folkomröstningar på riksplanet i modern tid har Socialdemokraterna alltid gjort klart vilket alternativ i folkomröstningen som partiet stöder. Så var det när frågan om kärnkraften avgjordes.

Så var det när svenska folket tog ställning först till medlemskap i EU. Därefter också när frågan om anslutning till euron avgjordes.

Och på det lokala planet råder ingen tvekan om vilken linje som partiet gav sitt stöd till när frågan om återöppnandet av högstadiet i Virsbo nyligen avgjordes.

När västeråsarna eventuellt ska folkomrösta om flygplatsens framtid kommer det uppenbarligen inte att finnas någon social- demokratisk åsikt. Att Socialdemokraterna i alla lägen sätter partinyttan främst är inget nytt, det har partiet alltid gjort.

Men i frågan om flygplatsens framtid sätter nog Socialdemokraterna i Västerås ett svårslaget rekord i feghet.

Det är inte enbart fegt att inte ge besked om partiets åsikt om flygplatsen utan dessutom dumt. Väljarna brukar straffa övertaktiserande och vad är detta om inte partitaktik. Social-demokraterna vill inte stöta sig med någon men får då heller inga riktiga vänner.

De västeråsare som mest av allt vill lägga ner flygplatsen har mer pålitliga alternativ i Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De som vill behålla flygplatsen men till betydligt lägre kostnad för Västerås stad har i Folk- partiet ett tydligt alternativ. De som vill behålla flygplatsen utan reservationer om vad det kostar har ett alternativ i Kristdemokraterna och Moderaterna.

Men vilken åsikt ska man ha om flygplatsen för att anse att Socialdemokraternas icke-besked är det bästa? Uppriktigt sagt tror vi inte att dessa väljare finns utanför den närmaste kretsen av socialdemokratiska partiarbetare. Är inte detta att sälja smöret och tappa pengarna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons