Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att backa om alkoholpolitiken

Annons

Folkpartisterna Cecilia Malmström och Johan Pehrsson kastar bensin på en redan övertänd brasa. Först beskriver de en rad problem i alkoholens spår innan de lanserar den faktiskt bisarra lösningen: Billigare alkohol.

200 000 svenska barn har minst en missbrukande förälder. I var femte svensk sjukhussäng ligger en person med alkoholskador. 5 000-7 000 personer dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholen. Drickandet kostar samhället 160 miljarder kronor per år.

Problemen förvärras. Under Göran Perssons regeringstid har alkoholkonsumtionen ökat med närmare 25 procent. Nu höjs rösterna om sänkning av alkoholskatterna och anpassning till länder som har större alkoholskador och mer rattfylleri än Sverige. Forskarna däremot är ense om att lägre priser ökar konsumtionen. Oavsett egna alkoholvanor bör vi alla inse sambandet mellan pris och efterfrågan.

Utvecklingen måste vändas. Det görs inte genom socialdemokratisk eftergiftspolitik eller folkpartiets oansvariga alkoholliberalism. Med deras linje ökar alkoholskadorna. Det ger mindre pengar till annan vård i Västmanland. Vi kristdemokrater vill i stället att Sverige återinför införselregler på alkohol på ungefär den nivå som fanns när vi blev medlemmar i EU.

Det finns ett växande intresse i Europa för en ansvarsfull alkoholpolitik. Då är det fel att backa. I stället ska vi ta vara på tillfället och kraftfullt arbeta för en alkoholpolitik som sätter folkhälsan före franska bönders intresse av att sälja vin. Det behövs också en omfattande opinionsbildning mot alkoholens skador. Graviditeten, barndomen, idrotten, arbetslivet och trafiken ska vara alkoholfria zoner. Hårdare straff vid langning och krav på att rattfyllerister har alkolås i bilarna är nödvändigt. Missbrukarvården behöver mer resurser för att ge hjälp i tid.

Vid valet till Europaparlamentet är alkoholfrågan viktig. Förvisso har folkpartiet satt i system att byta politik om snart sagt allting men i alkoholfrågan är det en totalomvändning till en samvetslös populism som, om den får genomslag, leder till att fler barn får växa upp med våld och droger, fler kvinnor misshandlas, fler i missbruk och mer misär.

De med ett socialt samvete som en gång stöttat folkpartiet måste undra över vad som gått snett. Är det så illa att vad som helst kan döljas under den liberala täckmanteln? TORSTEN LINDSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons