Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel krimimalisera människor med beroendesjukdom

I en debattartikel i Aftonbladet skriver folkhälsominister Maria Larsson att ”avstånd tas från drogerna, inte från missbrukaren”.

Annons

 Hon säger också att ”Vi ska aldrig acceptera en ”skyll dig självattityd” till narkotikamissbrukare som behöver hjälp”.

Vad innebär dessa hennes ord i praktisk vardag?

I VLT läste jag nyligen följande: ”En 54-årig man från Hallstahammar har dömts till dagsböter för ringa narkotikabrott. Det var i mars i år som en polispatrull uppmärksammade mannen i Hallstahammar och kunde konstatera att han var påverkad. Analysen visade att 54-åringen intagit bland annat amfetamin. Bötesbeloppet blev 1500 kronor. Han ska också betala analyskostnaden på 1000 kronor.”

Jag vet inte vem mannen är men jag låter honom här representera den genomsnittlige missbrukaren och ställer utifrån vad som står i tidningen frågan hur detta kan påstås stå i samklang med vad Maria Larsson påstår i sin debattartikel?

Är inte det faktum att vi straffar och kriminaliserar människor med en beroendesjukdom ett uppenbart avståndstagande? Är inte det faktum att den beroendesjuke tvingas betala analysavgiften ett uttryck för att han kan gott skylla sig själv?

I Västmanland har man heller ännu inte infört något sprutbytesprogram och senast frågan debatterades så gav ledande politiker uttryck för argument av typen ”det ska vara svårt att knarka”. Just den svårigheten innebär att man delar kanyler, den innebär definitivt inte att en enda injektionsnarkoman avstår sin dos.

Att dessa så kallade svårigheter förorsakar sjukdomar, lidande och död hos en grupp beroendesjuka och innebär en uppenbar risk för smittspridning av HIV och hepatit tycks inte spela någon roll. Hur går detta ihop med Maria Larssons påstående om att vi aldrig skall acceptera en skyll dig själv-attityd till missbrukare/beroendesjuka som behöver hjälp?

Förra året dog 487 missbrukare. Många gjorde det i onödan för att de, istället för att få vård, kriminaliseras, stigmatiseras och för att samhället, i motsats till vad Maria Larsson påstår, tar avstånd från den beroendesjuke som ju får skylla sig själv för att han knarkar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons