Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel med EU-förbud mot nazisymboler

Annons

Inom EU pågår en ny runda av diskussioner om att förbjuda nazisymboler. Även om svenska medier inte varit särskilt exakta i referaten av vad en sådan lag skulle innebära kan man sluta sig till att det i EU-ländernas inhemska lagar skall bli straffbart att bära nazisymboler. På så vis tror man sig kunna göra upp med nazistiska och främlingsfientliga grupper.

En sådan lagstiftning är i praktiken bara ett uttryck för indignation och resignation. Uppenbarligen har tyskarna tröttnat på att föra kampen mot nazismen med politiska medel och ropar nu på polis över hela Europa. Som gammal folkrörelseman måste jag fråga mig: Vart tog den kamp som svensk arbetarrörelse förde under 1930-talet för att hindra att nazismen spred sig bland vilsekomna ungdomar?

Den väsentligaste invändningen mot det aviserade EU-förslaget är att det inte går att med juridisk skärpa avgränsa vad som är en nazistisk symbol. Justitiedepartementet sammanställde 1996 en promemoria (DS 1996:33) om förbud mot nazistiska symboler med mera. Men där gjordes ingen systematisk uppräkning av vilka symboler som skulle omfattas av förbudet. Hakkorset (svastikan) skulle vara med, men sedan blev det oklart.

Ty en symbol kan historiskt sett ha haft nazistisk eller fascistisk anknytning i ett land utan att ha haft det i ett annat. Exempel är mantuakorset (det finns i tyska järnkors) som var fascistisk symbol i Portugal till 1974 men i dag finns det på tyska statsflygplan. Från svenskt håll har vi Vasakärven, som var symbol för svenska nazister under kriget men nu används av en statlig fastighetskoncern. Svenska rikspolisstyrelsen har i sitt vapen spöknippen, som också ingick i statsvapnet för Mussolinis fascistiska Italien och så vidare.

Att dra gränser mellan tillåtna och förbjudna symboler är en uppgift som domstolar förr eller senare kommer att ställas inför. Men om det skall finnas någon grad av förutsägbarhet för medborgarna måste symbolerna anges på något sätt. Annars hamnar man i omöjliga gränsdragningar om uppsåt och hat i samband med bärandet.

Kanske kan man med ett EU-förbud få bort öppet användande av hakkorset. Men det skulle inte hindra nynazistiska grupper från att ösa ur den mycket ymniga heraldiken från nazitiden. Ty nazisterna var besatta av medeltida riddarsymbolik och varje SS-division hade sin egen vapensköld.

Slutligen måste man i dessa yttersta av tider när vänsterpartiet, kanske, är på väg att rensa ut det kommunistiska arvet ur program och tänkande fråga om EU med samma logik skulle förbjuda till exempel bärandet av kommunistiska symboler som hammaren och skäran? Ty även den extremistiska ideologin ledde till grova brott mot mänskligheten.

Thure Jadestig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons