Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel när Västerås gynnar egen hemtjänst

Annons

Sabina Joyau, företrädare för Vårdföretagarna, kritiserar, i VLT den 6 mars, bristen på lika förutsättningar för de privata hemtjänstföretagen jämfört med den kommunala utföraren.

Sedan 2008 kan äldre i Västerås välja hemtjänstutförare och varje år sedan dess har den kommunala utföraren Proaros, numera Västerås vård och omsorg, fått ett underskott på sin hemtjänstverksamhet. Detta trots att vi från liberalt håll kritiserat detta. Dessutom strider detta mot ägardirektiven, med likalydande text sedan 2008, som inte vill tillåta sidledes förflyttning av resultatet. Det senare betyder att Västerås vård och omsorg flyttar ett ekonomiskt överskott från drift av äldreboenden oftast drivna på uppdrag (monopol) till att täcka underskott inom den konkurrensutsatta hemtjänstverksamheten.

Företrädare för Liberalerna har vi vid flera tillfällen, senast vid februari månads kommunfullmäktige, protesterat mot denna snedvridning av konkurrensen mellan den kommunala hemtjänsten och de privata hemtjänstföretagen. Vårt förslag har varit dels att uppdra åt Västerås vård och omsorg att effektivisera sin verksamhet, en konsultrapport visar på osedvanligt höga kostnader för administration, hantering av vikarier och höga kostnader för sjukfrånvaro, dels att äldrenämnden ska höja ersättningen till utförarna. Detta är vårt förslag hur lika förutsättningar för utförarna av hemtjänst ska åstadkommas.

Från liberalt håll kan vi alltså fullt ut hålla med Vårdföretagen om att det inte är acceptabelt att hemtjänstutförarna tvingas arbeta under så olika villkor. Och att åtgärder måste vidtas för att åstadkomma lika förutsättningar för kommunal och privat driven hemtjänst.

Bengt-Åke Nilsson (L), ledamot i äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons