Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felet ligger i upphandlingslagen

Annons

Stig Reinholdsson redovisar i en debattartikel den 3 juli sina våndor inför landstingsvalet. Det är väl snarast en betraktelse från sommargräset, och det har ju varit ovanligt varmt de senaste dagarna. Men han reflekterar och tycker att man trots sin villrådighet ska utnyttja sin rösträtt av demokratiska skäl. Det gillar jag.

Påhoppet på landstingsdirektören är däremot ett riktigt lågvattenmärke. Hur skulle det se ut om landstingets högste tjänsteman inte var solidarisk med den politiska ledningen? Landstinget är en politiskt styrd organisation och förväntar sig att personal i ledande ställning är medarbetare och inte motarbetare. Landstingsdirektören har på ett förtjänstfullt sätt lotsat organisationen igenom en lång rad svårigheter och beslut de senaste åren.

Hebys länsbyte kostar mycket pengar. Vid årsskiftet försvinner 14 000 Hebybor med sina skattepengar till Uppsala. Landstingets samlade serviceutbud måste då anpassas till ett lägre befolkningstal. Det gäller specialistsjukvård, vårdplatser, mottagningar, men också kollektivtrafik och kultur. Landstingets majoritet har sagt att det måste klaras genom rationaliseringar eftersom ambitionen är att behålla en oförändrad skattesats.

Landstinget tänker inte införa datasystemet Cosmic, om det inte håller måttet. Vi startar nu försöksverksamhet på tre ställen och samtidigt följer vi erfarenheterna från andra landsting. Vi tassar fram. Faller inte försöken väl ut så finns andra lösningar.

Stig Reinoldsson ser upphandlingen av primärvård som ett illdåd från landstingsmajoritetens sida. Så är det naturligtvis inte. Jag rekommenderar honom ta del av Praktikertjänsts senaste temanummer om upphandling av sjukvårdstjänster. Där intervjuas politiska partier, vårdföretagare, läkar- och sjuksköterskefack. De är överens om en sak. Det krävs en lagändring i riksdagen. Hälso- och sjukvårdslagen som ger patienten rätt till läkare och upphandlingslagen som ska stimulera konkurrens, går helt enkelt inte ihop. Stig Reinholdsson får alltså ytterligare ett problem - hur ska han nu rösta i riksdagsvalet för att få rätsida på detta?

Att Stig Reinholdsson tillhör de som inte sympatiserar med landstingets majoritet kände jag till tidigare, men jag noterar att han inte heller är nöjd med oppositionspartiernas agerande. Särskilt moderaterna får sina fiskar varma för att de inte följer sitt partiprogram och avskaffar landstingen. Jag har mångårig erfarenhet som oppositionspolitiker i landstinget på 1980-90-talen och är lika förvånad som Stig Reinholdsson över oppositionens passivitet. Här passar det gamla talesättet - aldrig har så många gjort så litet under så lång tid.

Avslutningsvis apropå Stig Reinholdssons dilemma inför landstingsvalet - man vet vad man har men inte vad man får!

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons