Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem års förföljelse

Annons

Den 20 juli var det fem år sedan Kina startade förföljelsen av qigongmetoden Falun Gong. Trots att Falun Gong uppenbart inte har några politiska ambitioner såg Kinas före detta statschef, Jiang Zemin, Falun Gongs enorma popularitet som ett hot mot sig själv och sin maktposition.

Den 20 juli 1999 förbjöd han allt utövande av metoden.

Sedan dess har Jiang med alla möjliga medel försökt att eliminera Falun Gong både i och utanför Kina. I syfte att förinta Falun Gong bildade han en Gestapoliknande enhet, 610-byrån, som använder sig av propaganda, hjärntvätt och tortyr. I augusti 2000 gav Jiang ordern "svärta ner deras rykte, gör dem ekonomiskt utblottade och förgör dem fysiskt".

Enligt Harry Wu, grundare av Laogai Research Foundation, är hälften av de 6,8 miljoner fångarna i Kinas 1 100 arbetsläger Falun Gong-utövare. Arbetslägren fungerar samtidigt som företag. Fångarna misshandlas, torteras och tvingas arbeta upp till 15 timmar per dag med att tillverka olika produkter som i många fall exporteras och säljs billigt till väst.

För närvarande finns det cirka 1 000 dokumenterade dödsfall av Falun Gong-utövare men källor inom regeringen vittnar om att antalet är mycket, mycket större.

Utövarna i Kina har nu i fem år tyst uthärdat situationen medan omvärlden successivt har blivit mer medveten om vad som pågår, trots en i det närmaste total informationsblockad från kinesiska myndigheter. Vi vädjar härmed om ett slut på den brutala förföljelsen och att de cirka 100 miljoner utövarna i Kina, i likhet med utövare i omkring 60 länder i världen, fritt ska få utöva denna välgörande och kraftfulla metod.

JÖRGEN BERGMAN

Skultuna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons