Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fimpa snuset också!

Annons

Flertalet rökare är positiva till det kommande rökförbudet på landets krogar, restauranger och andra serveringsställen. Men Swedish Match och andra tobaksbolag hårdlanserar nu snuset som ett bra sätt att bli rökfri. Redan nu uppger 22 procent av de 100 krogar och restauranger som Apoteket kontaktat att de uppvaktas av snusföretagen som vill lansera snuset på deras restauranger. Det gäller alltifrån att ersätta askfat med snuskoppar till att ha särskilda snusapparater.

Swedish Match påstår att "rökfria alternativ som snus kan vara en effektiv väg att gå för att nå verkliga framgångar i strävandena att reducera cigarett-rökningen".

Men nikotinet i snus ger snusaren ökad hjärtfrekvens och höjt blodtryck, vilket innebär en ökad påfrestning för kroppen. Risken för sen- och muskelskador vid idrottsut-övning är mer än fördubblad för snusare. Folkhälsoinstitutet utesluter inte att snusare kan ha en förhöjd risk för hjärt-kärlsjuk-domar och nya svenska studier har visat att snusning under graviditet fördubblar risken att föda för tidigt och ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och minskad födelsevikt. Därför är det särskilt oroande att, enligt årets studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, andelen unga kvinnor som snusar ökar.

Folkhälsoinstitutets sammanställning har visat att möjligheten att förbli rökfri tiodubblas om man tar hjälp av nikotinläke-medel som tuggummin och plåster och kombinerar det med professionell hjälp. På så sätt blir man inte bara rök- utan ocks å nikotinfri.

Eva Fernvall

Tillträdande marknadsdirektör

för Apoteket AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons