Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns föreningsfrihet i Sverige?

Annons

Sverige har föreningsfrihet, men inte för alla. Jobbar du i byggsvängen, bor du i hyresrätt eller studerar på universitet så är du en i skaran som berövats sitt personliga inflytande. I många fall ansluts du dessutom som en aktiv supporter till det socialdemokratiska partiet.

Byggsektorn präglas i dag av ineffektivitet. För att motverka detta krävs krafttag från såväl byggföretag som fack. Men vi ser allt för lite av fackets engagemang. I stället för att arbeta för att förnya och förbättra för de anställda biter man sig fast i ett föråldrat lönesystem. Allt för att hävda den granskningsavgift man tar ut på alla byggnadsarbetares lön och som under ett arbetsliv uppgår till mer än en halv miljon kronor. Även om arbetsgivare och arbetstagare väljer att inte vara medlemmar i sin ?förening? så krävs byggnadsarbetaren på avgiften. Om inte avgiften betalas sätts företaget i blockad. Fackets rätt att styra myndighetssverige framstår här i sin tydliga dager.

Inom hyressättningen finns liknande tendenser. Hyresrätten i Sverige bygger på ett system där hyror fastställs i kollektiv ordning. Hyresgästföreningen har i praktiken fått en roll att företräda alla hyresgäster i förhandlingarna, dock utan krav på att förhandla fram hyror enligt hyresgästernas allmänna värderingar. I det kollektiva förhandlingssystemet ingår också en ersättning till hyresgästföreningen som ska tas ut av hyresgästerna, utöver den gängse hyran till hyresvärden. Avgiften gäller vare sig man är medlem i hyresgästföreningen eller inte.

Ytterligare en motsvarighet finns i kårobligatoriet. Vid våra universitet och högskolor invänjs unga människor redan från början i föreningsfrihetens brister. Det här obligatoriet innebär att studenter varje termin måste lösa medlemskap i minst en av högskole-/universitetsstyrelsen godkänd förening. På de flesta lärosäten finns bara ett alternativ och det är den lokala studentkåren. I de fall där studenten endast är ansluten till en studentkår ägnar sig denna både åt social- och utbildningspolitik. Som medlem kan man inte markera ett missnöje genom att gå ur studentkåren eller välja någon annan förening i protest mot den förda politiken eller verksamheten. Däremot kan studenten stängas av från undervisning och tentor och vägras examensbevis om han eller hon inte är medlem. Att på det sättet tvingas att vara medlem i och finansiera en verksamhet som man kanske inte sympatiserar med är demokratiskt vidrigt.

I en vital demokrati är förenings- och åsiktsfrihet en självklar och grundläggande del. Att genom ett trixande undergräva detta är ett övergrepp som måste motverkas. Jag välkomnar därför en debatt om föreningsfrihetens värde och framtid.

Jörgen Johansson

I en vital demokrati är förenings- och åsiktsfrihet en självklar och grundläggande del. Att genom ett trixande undergräva detta är ett övergrepp som måste motverkas, skriver riksdagsledamoten Jörgen Johansson (c).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons