Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira livets gåva i stället för att fira firandet i jul

”Det lider mot jul” är titeln på en gammal välkänd julsång.

Annons

Vid en slarvig läsning av ordet ”lider”, kan tanken ledas till att tiden före julen innebär lidanden och påfrestningar.

Det är kanske också så, att för många är den förväntade lyckan och glädjen runt storhelger i stället ett betungande tryck. I själens inre tanke kanske den till och med vänds till ett lidande.

Om man något försöker analysera vår tids mönster, kan man inte undgå att tänka att vi nog firar firandet mer än dess innehåll. Bara man får till de trendiga vinterkläderna och den perfekta silvergranen, förstås helt rakt isatt i granfoten, plus alla andra livsstilsmarkörer vi vill ha, ja då blir vi glada.

Men om man firar maten och prylarna, finns en stor risk att det aldrig blir riktigt tillräckligt. Jakten på lycka flyttar själva glädjen vidare likt ett ouppnåeligt mål.

Det finns en möjlighet till ett annat liv, ett liv man skulle kunna beskriva som andligt och generöst. Julevangeliet berättar om den stora uppenbarelsen i det lilla sammanhanget, om barnet som föds i de enklaste förhållanden för att ge hopp.

Vår tro är att det är Gud som låter sig födas i Betlehem.

Tomten sägs fråga efter de snälla barnen, och risken är väl stor att ganska få av oss kan svara ett otvivelaktigt ja på den frågan. Allt för ofta har vi satt oss själva före andra, vi inser kanske att vi inte alltid räcker till.

Oavsett tomtefrågan är julen en fantastisk tid att öppna sig för att både ta emot och ge gåvor. Jag är tacksam att vår kyrka nu kan dela ut matkassar till behövande i Västerås.

Till denna gåva ställs inga frågor om snälla barn, i stället ger vi för att vi tagit emot den stora julgåvan, barnet i Betlehem. Att ta emot och ge vidare, det är andlighet och generositet i verklig konkretion.

I själva verket betyder förstås ”lider” i sammanhanget att vi är på väg till julens tid. Det går mot jul och oavsett ekonomiska omständigheter kan vi alla fira livets gåva. Låt oss göra det i stället för firandet av firandet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons