Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira värdigt

Annons

Hos tandläkaren kan vi lindra eller hindra smärta med hjälp av bedövning. Det är positivt. Om vår hand är bedövad kan vi lägga den på spisplattan och upptäcka brännskadan först genom lukten av bränt kött. Utan bedövning hade vi reagerat snabbare genom att rycka undan handen när det brände till. Bedövningen har negativ effekt på vår reaktionsförmåga.

Med nedsatt reaktionsförmåga är vi en trafik-risk. Är dessutom omdömet bedövat kan vi bortse från riskerna och köra fordon ändå, vilket ofta är grunden till rattonykterhet som äventyrar eget och andras liv. Utöver fördröjd reaktionsförmåga minskar alkoholförtäringen bredden på vårt synfält.

Även negativa effekter av alkoholbruket har viss fördröjning. Framtida våld och misshandel mot andra liksom egna leverskador kommer för de drabbade långt efter det första glaset, som på sikt ger var tionde eller med ökat ungdomsfylleri var femte debutant framtida missbruksproblem.

Inför skolavslutningar och midsommarfirande riskerar många unga att ta sitt första glas. Alkoholbedövning kan även utlösa snabb negativ effekt med allvarliga följder. Avtrubbat omdöme kan leda till, slagsmål eller skadegörelse. Mins-kad kontroll över egna sexuella bromskrafter kan leda till oönskad graviditet eller livshotande HIV-smitta.

Fira din examen värdigt och nyktert så att du minns vad du gjort och upplevt. Avslutningen på ett mångårigt skolarbete och inträdet i vuxenlivet bör firas utan för framtiden riskfylld bedövning.

THORE GÅRMARK

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons