Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre måste få ja om boende

Rune Christoffersson, 95 år, hjärtsjuk och synskadad, fick efter många om och än i våras en plats på servicehus.

Annons

Men Rune är inte ensam om att förgäves söka plats på äldreboende, varje månad är det någon, oftast fler, över 90 som får avslag.

Som men följd av detta blev det efter initiativ från Folkpartiet ett beslut om nya riktlinjer för beslut om plats i äldreboenden.

Nya riktlinjer är nu på väg fram för beslut. Av dessa framgår att för äldre, 90 år och äldre, ska det äntligen bli lättare att få ja på en ansökan om plats på äldreboende, detta gäller särskilt plats på servicehus.

Så långt är allt bra, men i utredningen för nya riktlinjer uppmärksammar tjänstemännen politikerna på att de nya riktlinjerna inte kan genomföras förrän fler platser i äldreboende står klara. Ja, men nästa höst ska ett nytt äldreboende med 120 platser stå klart kanske någon invänder.

Jo det är sant men samtidigt ska 60-70 platser av befintliga äldreboenden avvecklas. Nettotill- skottet blir inte alls lika stort, Folkpartiet har invänt mot att stänga alla dessa äldreomsorgsplatser.

Men de rödgröna partierna vill inte lyssna och tog trots ett dokumenterat behov av fler äldreboenden beslut om att under hösten 2014 stänga dessa.

För att kunna genomföra den höga ambitionsnivån i förslaget till nya rikt- linjer måste fler äldre-boenden fram. Annars blir drömmen om att göra det lättare främst för de över 90 år att få ja på ansökan om plats på äldreboende bara en dröm.

För många av de som söker plats på äldreboende anges ofta ensamhet och bristande trygghet som skäl för ansökan. För en del av de som söker äldreboende av dessa anledningar finns ett alternativ till traditionellt äldreboende – trygghetsboende.

Trygghetsboende är vanligt boende i hyresrätt, men där lägenheterna är anpassade för äldres behov, självklart hiss, större badrum och inga trösklar. Dessutom finns samlingslokaler och anställda verksamhetsledare som finansieras av Västerås stad.

Tyvärr finns i Västerås endast ett trygghets- boende. Jag vill se fler och har därför föreslagit att det kommunala bostads-bolaget Mimer ska bygga trygghetsboenden.

Det handlar inte om antingen äldreboende där äldre kan få plats efter biståndsbeslut eller trygghetsboenden. I Västerås måste byggas både och, görs inte detta kommer drömmen om att göra det lättare för äldre, främst över 90 år, att få ja på sin ansökan att stanna vid en dröm.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons