Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler arbeten viktigast i höstbudgeten

Annons

Nu startar förhandlingarna om höstbudgeten mellan vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna. På några områden behöver vi göra mycket mer för att leva upp till det uppdrag som vi fått av väljarna: att skapa fler arbeten och utveckla välfärden.

Många tecken tyder på att det kommer att gå bättre för Sverige de kommande åren. Men det finns orosmoln på himlen. Arbetslösheten är den högsta på tio år och många kommuner har en tuff ekonomisk situation. Detta kräver snabba och kraftfulla åtgärder.

Kampen mot arbetslösheten står överst på vänsterpartiets dagordning. Arbetslöshet är en mardröm för de människor som drabbas. Konsekvenserna för samhället är förödande. Mer pengar behövs för att hjälpa dem som drabbas och skatteintäkterna minskar.

Effekterna blir större barngrupper på dagis, färre lärare och större klasser i skolan och mindre personal i äldreomsorgen. Uppsägningar slår hårt mot kvinnor, då de utgör majoriteten av de anställda.

Samtidigt ökar arbetsgivarnas makt gentemot de anställda, vilket försvårar möjligheterna att driva krav på högre löner, kortare arbetstid och bättre arbetsmiljö. Arbetslösheten blir arbetsgivarnas outtalade hot i förhandlingar med facket.

Trots stora satsningar från staten och höjd kommunalskatt ser den ekonomiska verkligheten dyster ut för många kommuner. Det effektivaste sättet att snabbt stärka kommunernas ekonomi är att öka sysselsättningen. Därför måste den ekonomiska politiken inriktas på att skapa nya jobb.

Arbetsmarknadspolitiken ska bli bättre på att få in långtidsarbetslösa i arbetslivet. Diskrimineringen av äldre, funktionshindrade och människor med invandrarbakgrund ska motverkas genom riktade åtgärder. Deltidsarbetslösheten, som framför allt drabbar kvinnor, måste avskaffas - fasta heltidsjobb ska vara normen.

Många av de nya jobben skapas inte i storföretagen. Framtidens jobb kommer att finnas i mindre företag, i våra kommuner och i landstingen. Staten måste rikta pengar för att stärka kommunernas ekonomi så att de har råd att behålla personal och anställa fler.

Mindre företag ska slippa byråkrati och onödigt krångel för att kunna växa - det ska vara enkelt att betala skatt och lätt att anställa ny personal.

De små företagen och kommunerna är också ett viktigt verktyg mot arbetslösheten i ett regionalpolitiskt hänseende. För att åtgärda obalansen mellan olika regioner ska vi öka tillgången till ekonomiskt stöd för dem som vill starta företag. Den som vill starta eget ska ges möjlighet till generös tjänstledighet. Vi ska satsa på högre utbildning i hela landet, förbättra möjligheterna till pendling och dubbel bosättning.

En nyckel till framtidens jobb ligger i att utveckla existerande produkter. Därför måste vi även satsa på forskning. Den röda tråden i våra förslag är ökad samverkan mellan forskningen på högskolorna och produktutvecklingen i mindre och medelstora företag. Statliga satsningar riktade mot mindre företag ska betalas genom neddragningar i stöd till storföretag. Forskning på miljöområdet och omställningen till miljövänlig teknik skapar också nya arbetstillfällen.

Alla resurser ska inriktas på att skapa fler fasta jobb och tidigare beslut som hindrar offensiva satsningar på fler arbetstillfällen måste omprövas. Om höstens budget inte innehåller kraftfulla åtgärder mot arbetslösheten är det ett svek mot väljarna. Vi är övertygade om att det går att pressa ner arbetslösheten. Alla har rätt till ett fast jobb med en lön att leva på.KARIN THORBORG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons