Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bostäder behöver byggas

Annons
Det har byggts bostäder i hela kommunen men det behövs byggas fler. Här ett bygge på Öster Mälarstrand.

Vi i Samarbete för Västerås har tagit stort ansvar för att det nu byggs fler bostäder. Bostadsbyggandet har under de fyra åren stadigt ökat, från 433 färdigställda lägenheter 2014 till 1 120 färdigställda lägenheter 2017.

Det har byggts bostäder i hela kommunen, i innerstaden, i utvecklingsområden som på Öster Mälarstrand och i Gäddeholm, på landsbygden och runt om i olika stadsdelar och kommundelar.

Trots detta råder fortfarande en stor bostadsbrist. Människor som vill och behöver flytta till Västerås har svårt att hitta en bostad, liksom alla ungdomar som vill och behöver flytta hemifrån.

Det råder politisk enighet om att det behövs byggas många fler bostäder. Ska vi klara detta behövs också politisk handlingskraft.

Företag har också svårt att rekrytera personal när det saknas attraktiva bostäder. Ett exempel på detta är det kommunala bostadsbolaget Mimers långa kö, som i dag har över 54 300 köande varav 12 600 är aktiva, det vill säga anmält intresse för en lägenhet de senaste tre månaderna.

Det råder politisk enighet om att det behövs byggas många fler bostäder. Ska vi klara detta behövs också politisk handlingskraft. Vi som politiker måste ta ansvar för att det byggs i hela kommunen. Både i nya områden, serviceorter samt balanserade kompletteringar i olika stadsdelar och i innerstaden. Människor vill bo på olika sätt och olika ställen. Många vill bo där det är lätt att ta sig till skolan och jobbet till fots, cykel eller med kollektivtrafik. Då räcker det inte att enbart bygga i nya utvecklingsområden.

När det görs kompletteringar i stadsdelar måste hänsyn tas till områdets karaktär. Ofta görs det genom att använda dåligt utnyttjad mark, det kan till exempel vara en gammal grusplan, en stor markparkering, eller i utkanten av ett grönområde. Samtidigt anläggs nya grönområden. Gammal industrimark har till exempel gjorts om till attraktiva parker. Så totalt sett har inte antalet kvadratmeter parkmark i Västerås minskat de senaste åren, utan ökat tack vare bostadsbyggandet.

Att bygga bostäder gör inte bara att fler kan få någonstans att bo, det innebär också att ett område får en ofta välbehövlig upprustning, till exempel en ny lekpark, en ny förskola, rustade gator och planteringar och andra ytor för samvaro.

Det viktigaste medlet för att få en blandad stad som håller ihop är att ha en god balans mellan olika upplåtelseformer i alla våra stadsdelar och kommundelar.

Viktigt för oss i majoriteten har också varit att se till att det har byggts fler hyresrätter, särskilt i områden där detta saknats. Likaså ska områden med många hyresrätter kompletteras med äganderätt och bostadsrätt. Det viktigaste medlet för att få en blandad stad som håller ihop är att ha en god balans mellan olika upplåtelseformer i alla våra stadsdelar och kommundelar.

Vi tycker att Västerås är en av världens bästa platser att bo på och vi är glada att så många fler vill bo här. Vi som politiker har ett ansvar för att göra det möjligt bo på ett sådant sätt så det fyller allas olika behov. Det ansvaret är vi beredda att fortsätta ta.

Magnus Edström (MP)

Carin Lidman (S)

Monica Stolpe Nordin (C)

Joakim Widell (KD)

fastighetsnämnden Västerås stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons