Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler dör i KOL än i bröst- och prostatacancer

Annons

Synliggör den osynliga KOL-patienten

I dag är det världsKOLdagen.  Foto: Per G Noren

Den 15 november är det Världs-KOL-dagen. I Sverige lever cirka 500 000 människor med lungsjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Mörkertalet är stort, endast en femtedel har fått en diagnos. Det är en av våra största, men samtidigt mest okända folksjukdomar.

KOL leder till att man:

• får svårt att andas

• får andnöd, även vid liten ansträngning

• oftare får infektioner i luftvägarna

• har pip och rosslingar i bröstet

• oftare behöver hosta upp slem

KOL angriper luftvägar och lungor långsamt och man blir gradvis sämre. En trappa blir ett berg att bestiga, en promenad blir ett maratonlopp. Sjukdomen påverkar även hjärta, muskler och skelett.

Rökning är den främsta orsaken till KOL, men personer som har varit utsatta för passiv rökning, luftföroreningar eller har haft svåra upprepade luftvägsinfektioner som barn har också lättare att utveckla sjukdomen. För en mycket liten del av de drabbade är orsaken genetisk – ärvd brist på skyddsproteinet Alfa-1 antitrypsin.

I Sverige har dödsfallen i KOL nästan fördubblats på tio år. Sjukdomen är nu den tredje vanligaste dödsorsaken och fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer. Under 2016 avled mer än 2800 människor i Sverige i KOL Det är tio gånger fler än i trafiken. (Källa: Riksförbundet HjärtLung)

Varje år i november uppmärksammar Riksförbundet HjärtLung KOL särskilt. Vi vet att många lider i tysthet på grund av sjukdomen, men delvis också på grund av skamkänslor – främst kopplade till tidigare eller pågående rökning. Bristande kunskap om KOL bidrar också till att personer med symtom avstår från att söka utredning och vård.

Vi måste tillsammans ta ett större ansvar för att uppmärksamma folksjukdomen KOL och synliggöra den osynliga KOL-patienten.

Våra föreningar i Västmanland kommer också efter bästa förmåga att göra oss synliga den här månaden genom att medverka i eller bjuda in till egna aktiviteter.

Sten Andersson

länsordförande

Anders Nordqvist

ordförande KAK

Lena Andersson

ordförande Kolbäcksdalen

Larsowe Roman

ordförande Västerås

HjärtLung-föreningarna i Västmanland

Läs mer: Eva lever med kol sedan 20 år

Fler kvinnor dör av kol i länet

Testa dina lungor på stadsbiblioteket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons