Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler, inte annorlunda, poliser

Annons

För snart ett år sedan presenterades en utredning (SOU 2003:74) som föreslog att en polis ska få köra mot rött ljus även när de är civila, praktisera buggning, brottsprovokation, med mera. Utredningen menade att om det kan "antas" att någon skulle kunna begå ett visst brott skulle polisen få rätt att vidta "åtgärder" som kan förleda någon till att begå en brottslig gärning. Man menade också att polisen borde få rätt att verka som infiltratörer i gäng och ligor.

Också regeringens särskilda narkotikasamordnare presenterade förslag om buggning och hemlig kamerabevakning. "Sverige ska inte längre vara en fristad för den organiserade brottsligheten", säger man.

Riksdagen har än så länge stått emot, men sakta sluter allt fler politiker upp bakom dessa förslag.

Vissa av förslagen bör av principiella skäl avvisas. Det gäller bland annat buggning, en effektiv metod, men samtidigt ett hot mot rättssäkerheten. Och när det gäller brottsprovokation samt infiltration bör förslagen avvisas omedelbart!

Provokationer kan leda till att en person begår ett brott som inte skulle inträffa annars. Infiltrationen förutsätter att poliser begår brott för att bli accepterade. Det är lätt att de går över gränsen och blir en del av den brottslighet de ska bekämpa.

Lösningen ligger inte i att modernisera utan vi behöver fler poliser, fler vakande ögon. Vi behöver en stark poliskår.

EVIN ESMAILNEJAD (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons