Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler som arbetar tryggar välfärden

Att fler i Sverige behöver arbeta mer, det är något som krävs för att vi ska klara jobb och välfärd i den internationella konkurrensen, skriver riksdagsledamöterna Agneta Berliner (fp), Jessica Polfjärd (m), Staffan Anger (m), och Jörgen Johansson(c).

Annons

Det är naturligt att människor känner oro över förändringar som rör den egna ekonomin. Men när a-kassan debatteras är den bild av vad förändringen av arbetslöshetsförsäkringen kommer att leda till inte helt nyanserad. Så till exempel i de socialdemokratiska riksdagsledamöternas Margareta Israelsson, Sven-Erik Österberg, Pia Nilsson och Olle Thorell artikel i VLT den 17 november.

De tycks ha glömt att socialdemokraternas oförmåga att ta itu med massarbetslösheten säkerligen är en av de bidragande orsakerna till att de förlorade regeringsmakten. Väljarna röstade för en arbetsmarknadspolitik som har fokus på arbeten. Inte på fler bidrag. Nu vill de socialdemokratiska ledamöterna satsa mer pengar på bidrag och jobbsökarkurser, medan vi hellre stöttar en politik som ger förutsättningar för fler arbeten.

De socialdemokratiska ledamöterna skriver i sin artikel att det går för fort. Ja, det har ett antal år gått alltför långsamt. Det har gjorts för lite. Den politik som nu förs är nödvändig, och den främjar i sin helhet företagande och sysselsättning. För dagen till synes impopulära beslut kommer att ge effekt. Syftet är givetvis att skapa fler riktiga arbeten. Att arbete ska löna sig. Och att sänka skatten på ett sätt som mest gynnar dem med lägst inkomster. Det gynnar på sikt alla - även dem som inte har något arbete i dag. Det är också viktigt att se varför denna politik behövs - att mer än var femte svensk i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden.

Professor Lars Calmfors hänvisar i en artikel i DN den 6 november till en OECD-undersökning som visar att en sänkning av arbetslöshetsförsäkringen minskar arbetslösheten. De pengar som frigörs vid a-kassesänkningen ska användas till att öka företagarnas möjligheter att anställa. Bland annat genom att arbetsgivaravgifterna sänks och medfinansieringen i sjukförsäkringen tas bort. Det ska bli enklare och billigare att anställa.

Vi stödjer satsningen på de åtgärder som gör det lättare för långtidsarbetslösa att få ett arbete. Den 1 januari 2007 införs nystartsjobben som innebär att alla som varit arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionerade i minst ett år kan få en anställning helt utan arbetsgivaravgift i minst ett år. Nystartsjobben ska hjälpa till att bryta det långvariga beroendet av a-kassa som många tvingats in i.

Visserligen blir det dyrare att vara med i facket och i a-kassan men samtidigt får de som arbetar en ännu större skattesänkning genom jobbavdraget. De som arbetar kommer att ha pengar över i plånboken efter den 1 januari - även efter att de betalat den högre a-kasseavgiften och medlemsavgiften till facket. Jobbavdraget innebär också att det blir mycket lönsamt att gå från arbetslöshet till att jobba åtminstone kort deltid. Och under våren kommer fler åtgärder som kommer att ge förutsättningar för fler varaktiga jobb:

* Ett särskilt paket för att minska arbetslösheten bland ungdomar.

* En jobb- och utvecklingsgaranti för bland annat hjälpa långtidsarbetslösa till jobb.

* En genomgripande reform av Ams som ska förstärka förmedlingen av arbete kraftigt.

* Åtgärder för att göra det enklare för små och medelstora företag att anställa.

* Skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Vi välkomnar förändringar som gör det möjligt för fler att arbeta. Och när du arbetar mer, ska det löna sig extra. Att fler i Sverige behöver arbeta mer, det är något som krävs för att vi ska klara jobb och välfärd i den internationella konkurrensen.

Agneta Berliner

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons