Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsen har ingen framtid

Annons

Så var det då klart. De borgerliga partierna och socialdemokraterna beslutade i kommunstyrelsen den 23 november att ge fortsatt konstgjord andning till flygplatsen till ett värde av 57 miljoner kronor under 3 år. Förra gången kommunen pumpade in pengar i detta sjunkande skepp fick vi en i raden av många glädjeprognoser. Nu skulle det äntligen vända, var budskapet.

Då blev till och med vi övertygade.

Samma orealistiska optimism präglar det senaste beslutet. Planerna på en nystart är lika uttjatade som en sommarplåga på radion.

Uppgiften för oss politiker är att fatta kloka beslut för kommunen och dess invånare. Hanteringen av flygplatsfrågan går stick i stäv med den principen. Partier som ofta hörs tala om ekonomiskt ansvar och slimmad kommunal verksamhet pumpar skattepengar in i ett svart hål.

Hade flygplatsen fyllt en funktion, eller alternativ saknats, hade vänsterpartiet kanske varit mer benägna att diskutera fortsatt underskottstäckning. Verkligheten är tyvärr en annan. Oberoende rapporter visar på att flygplatsen har en försumbar regional påverkan, och det är väldigt få västeråsare som flyger från den. Västerås ligger dessutom mycket nära Sveriges största flygplats Arlanda, och det utbudet kommer vår lilla flygplats aldrig att kunna konkurrera med.

Vänsterpartiet ser andra, mer gångbara alternativ. Vi vill lägga ned den kommersiella trafiken på flygplatsen. Vi vill stoppa skövlingen på Björnön, som kommer att bli särskilt kännbar under etapp 2 av avverkningen, och istället satsa på en hållbar skötselplan. Vi vill på sikt flytta privatflyget från Johannisberg till Hässlö, och istället utreda möjligheterna till bostadsbebyggelse på detta område. Pengarna vi sparar på flygplatsen vill vi lägga på nödvändig expansion av kollektivtrafiken.

Vänsterpartiet gläds dock åt att en enig kommunstyrelse ställde sig bakom vårt förslag att titta närmare på etableringen av en direktförbindelse med tåg till Arlanda. Detta var en av punkterna vi gick till val på i september, och vi tror att det är en viktig framtidsfråga för Västerås och hela Mälardalsregionen. Vi är övertygade om att ett direkttåg till Arlanda skulle vara bra för miljön och för resenärerna. Dessutom skulle det vara en viktig satsning för den regionala arbetsmarknaden och skicka en tydlig signal om den sociala och ekonomiska sammanhållningen i Mälardalen.

En tågförbindelse till Arlanda skulle vara väl investerade pengar för alla inblandade aktörer, och är något som visar på framtidstro. Fortsatt stöd till en flygplats som tvingas förlita sig på Ryanairs nycker är inget annat än slöseri med västeråsarnas pengar. Det är en brandkårsutryckning och inte en hållbar framtidsvision.

Per Lithammer

Vasiliki Tsouplaki

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons