Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsen värd att få pröva sina egna vingar

Annons

Västerås Flygplats framtid står på spel.

I ett läge när staden är expansiv och antalet flygresenärer ökar gör socialdemokraterna det allt svårare att bedriva flygplats och flygverksamhet. Det drabbar alla resenärer. Därtill har den populära flygskolans verksamhet också minskats genom beslut i riksdagen.

Luftfartsverket, med regeringens goda minne, kommer att dra in bidraget till flygplatsen för att den ligger för nära Stockholm. Det är ett konstigt argument för just närheten till Stockholm har varit en orsak till att flygplatsen finns i dag.

Den socialdemokratiska majoriteten tillsammans med miljöpartiet vill införa en flygskatt från och med den 1 juli. Nu börjar konsekvenserna visa sig.

Ryanair lägger ner flyglinjen mellan Västerås och London. Hälften av personalen på Västerås flygplats måste därför sägas upp. Hela flygplatsens existens hotas om inget annat flygbolag tar över den inarbetade linjen.

Fritidsresor och Fly Nordic har sedan tidigare bestämt att om skatten införs så flyttar de från Sturup utanför Malmö till Kastrup utanför Köpenhamn.

I ett läge när flyget är hårt ansatt och tågen får subventioner så ska det alltså bli ännu dyrare flygresor. Detta ger färre flyglinjer och därmed minskat lågprisflyg från Sverige. När lågprisflyget äntligen har gjort det möjligt för låginkomsttagare att få se städer i Europa och möta kulturer från andra delar av världen tar den socialdemokratiska riksdagsmajoriteten beslut som tar bort denna möjlighet.

Förslag till flygskatten sändes ut med begäran om yttrande till ett stort antal instanser, närmare hundra. Fler myndigheter, kommuner, fackföreningar, branschorganisationer, företag och privatpersoner än vanligt har tyckt till om förslaget. Av alla remissyttranden som kommit in är inte ett enda som är positivt till den föreslagna flygskatten.

Det är viktigt att miljön tas om hand och att den nedsmutsning som sker minskas, men inte till priset av ett ogenomtänkt skatteförslag som i realiteten inte är miljöförbättrande. Det har till exempel inte gjorts någon ordentlig konsekvensanalys om eventuella miljöfördelar och påverkan på andra slag av transporter. Flyget har inte tillåtits ingå i systemet för handel med utsläppsrätter.

Sälj Västerås flygplats till en privat entreprenör, det finns ett antal aktörer på denna marknad. Nyköpings flygplats är privatägd, går med vinst och har under de senaste åren givit över 600 arbetstillfällen.

Västerås Flygplats bör få en förutsättning som gör att den kan få stå på egna ben.

Vi moderater värnar om miljön och möjligheten att få resa fritt. Tillåt flyget handla med utsläppsrättigheter. Sluta sätt käppar i hjulet för låginkomsttagare, för med en reguljär biljett har många av dem inte råd att åka utomlands med sina barn.

Anna Hård af Segerstad

Elisabeth Unell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons