Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygskolan: Västerås flygplats idealisk för pilotutbildning

Mycket har debatterats genom åren avseende flygplatsens vara eller inte vara. Tyvärr har många inlägg ofta varit såväl okunniga som enkelriktade. Såsom den största aktören på flygplatsen känner vi att vi vill nyansera och komplettera bilden för att ge Västerås invånare ett annat perspektiv.

Annons

Scandinavian Aviation Academy (SAA) är Skandinaviens största flygskola och en av de 5-6 största i Europa med flygutbildning i Västerås, Arvidsjaur och San Diego. Årligen har vi runt 400 elever i flygutbildning inom olika program. Vi är leverantör av pilotutbildning till Hässlögymnasiet i Västerås och Sandbackagymnasiet i Arvidsjaur. SAA har sedan 2003 utbildat fler än 500 piloter till Ryanair i samarbete med Oxford Aviation Academy (tidigare SAS Flight Academy) på Arlanda. Vi har ett eget bolag för flygtekniskt underhåll som inte bara servar våra 25 flygplan i Sverige (totalt 50 i koncernen) utan också helikoptrar och flygplan åt externa kunder. Vi säljer reservdelar och flygplan i Europa samt är en av Cessna auktoriserad servicestation. SAA har bedrivit flygutbildning sedan 1963.

SAA omsätter 130 miljoner kronor och har totalt runt 110 anställda varav 40 i Västerås. Vi är utan tvivel den största flygoperatören på Västerås flygplats och står för mer än 75 procent av alla registrerade flygrörelser.

Våra tidigare elever arbetar i dag inom svenska regionalflygbolag, nordiska och europeiska flygbolag och inte minst inom Ryanair. En del arbetar kvar hos oss som instruktörer i flera år för att skaffa erfarenhet och mognad innan de tar klivet ut i flygbranschen. Våra utbildningar är tydligt yrkesinriktade och vi anses vara en huvudaktör i att effektivt förse flygbranschen med kompetenta piloter och instruktörer. Vi genomför undersökningar löpande och kan konstatera att i princip alla våra elever som skaffat sig en komplett kommersiell trafikflygarutbildning i dag arbetar inom branschen.

Vår verksamhet bidrar år efter år till ett positivt inflyttningsnetto för Västerås Stad. Eleverna kommer från hela landet men även från andra länder och en del av dessa stannar kvar här bland annat som anställda hos oss. Till detta skall läggas de 40 anställda som genom skatt, boende och konsumtion i Västerås bidrar till många miljoner kronor i intäkt för staden.

Vi satsar nu hårt för att få fortsätta utbilda piloter även inom den nya Yrkeshögskolan. Västerås Stad stöttar oss i den processen liksom flygplatsledningen. Västerås är en i det närmaste idealisk plats för flygutbildning ur många aspekter. Vi har genom närheten till Bromma och Arlanda mycket goda möjligheter att rekrytera kvalificerade instruktörer som redan i dag är verksamma i olika flygbolag. Det är också enklare att rekrytera instruktörer, flygtekniker och övrig personal i ett område som Mälardalen.

Emellanåt kommer det in klagomål på våra flygoperationer av personer boende kring flygplatsen eller i dess närområde. Vi kan bara konstatera att flygplatsen och därmed SAA har alla de miljömässiga tillstånd som krävs från myndigheterna för våra operationer. Det buller som vi anses skapa ligger alltså inom de accepterade och fastställda gränserna.

Vi arbetar i dag i gott samförstånd med flygplatsen och representanter för Västerås Stad. Vi är stolta över det vi bidrar med till staden och vill fortsätta att bedriva våra flygutbildningar här. Vi kommer genom pilotutbildningen inom nya Yrkeshögskolan fortsätta den mycket långa traditionen med flyg och flygutbildning i Västerås, som har sitt ursprung 1929 (invigning av F1 flygflottilj).

Vi tror att ni nu inser nyttan med flygplatsen och vår verksamhet, dels för flygbranschen i allmänhet och dels för Västerås Stad. Nästa gång ni ser en av våra Cessnor i luften kan ni känna er stolta över att det finns en flygplats här och inse att det kanske är piloten på er nästa utlandsflygning som faktiskt utbildas där uppe i luften ovanför Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons