Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta inte Ullgarnets boende till Eriksborg

Annons

Nämnden för funktionshindrades majoritet beslutade nyligen om ett förprojekteringsunderlag som innebär att man flyttar Ullgarnets barn- och ungdomsboende från en villa på Skälby till nya lokaler i den förra lasarettsbyggnaden på Eriksborg.

Ullgarnet är ett boende för barn och ungdomar med funktionshindren autism eller autismliknande tillstånd. Denna verksamhet finns det ett behov av i Västerås och inte minst gäller det personer med autism eller Aspergers syndrom, särskilt under tonåren. Nuvarande lokaler på Skälby har vid flera tillsynsbesök fått anmärkningar bland annat från länsstyrelsen och arbetsmiljöinspektionen. Det innebär att boendet har en fysisk miljö som snarast behöver åtgärdas.

Trots flera påpekanden i nämnden från folkpartiets sida, har detta ärende tagit över ett år. Från folkpartiets sida är jag glad över att det kommer förslag på ersättningslokal. Jag anser att ungdomarna måste få flytta så snart som möjligt, men att det bör ske till lämpliga lokaler. Det beslut som majoriteten i nämnden fattat kan folkpartiet inte ställa sig bakom. Orsaken är att den planerade lösningen innebär att man inhyser barn- och ungdomsboendet i huvudbyggnaden på Eriksborg, på före detta lasarettsområdet. Vi anser att Eriksborg alltför mycket påminner om lasarett, med långa korridorer och mottagningar.

Utanför huvudentrén finns en stor bilparkering och busshållplats, runt omkring skog. Ungdomarna ska inte leva isolerat. Det är viktigt att det finns en närhet till andra bostäder där man kan se andra människor, barn och ungdomar.

Den lösning som nu genomförs kommer att innebära isolering. Även om folkpartiet också vill att Ullgarnets nuvarande lokaler ska ersättas skyndsamt, måste en annan lösning presenteras så att ungdomarna kan bo i en trygg och lugn miljö. Men boendet ska inte avskärmas från omvärlden.

Den förra lasarettsbyggnaden är felaktig till detta ändamål, risken för institutionslösningar är ett faktum och inget vi kan acceptera. Majoriteten bör i stället återkalla detta beslut och ge staben i uppdrag att hitta en mer lämplig lokal som är anpassad för ungdomarna i fråga, utan att det ska ta ytterligare ett år.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons