Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FMK: Ge alla rattfyllerister ett alkolås i "julklapp"

Den som kör bil med alkohol i kroppen är extremt oansvarig och utsätter sig själv och andra för stora faror. Med jul och nyår för dörren bör var och en lova att aldrig sätta sig bakom ratten med alkohol i kroppen.

Annons

De som inte klarar att hålla det löftet bör få ett obligatoriskt alkolås i "julklapp" från lagstiftarna nästa år.

I dag dricker vi svenskar mer alkohol än vi gjort under de senaste 100 åren. En ny mätning visar att vi dricker 9,74 liter 100-procentig alkohol per person och år. Ungefär 70 procent av alkoholen dricks under helgerna. Inför den stundande jul- och

nyårshelgen är det alltså läge att tänka till en extra gång när det gäller alkohol och bilkörning.

De flesta vet att många människor varje år dödas och skadas på grund av onyktra bilförare. De allra flesta är också rörande eniga om att det är helt oacceptabelt att köra bil alkoholpåverkad. När det gäller synen på den egna körförmågan efter ett glas vin eller en starköl är dock åsikten ofta en helt annan.

Enligt en tidigare genomförd opinionsundersökning tycker 15 procent, eller var sjunde person mellan 16 och 59 år, att det är okej att köra bil samma kväll som man druckit ett glas vin eller en starköl.

Antagligen har vi här förklaringen till att 15000-20 000 förare varje dag sätter sig bakom ratten med alkohol i kroppen: "Rattfylla är oansvarigt, men för egen del klarar jag att köra hem efter något enstaka glas."

Den inställningen leder skrämmande ofta till rattfylla - samma rattfylla som de flesta av oss upprörs av. Uppenbarligen måste många fler se kopplingen mellan den egna alkoholkonsumtionen och rattonykterhet.

Var tredje förare som dödas i trafiken och varannan person som dör i singelolyckor är alkoholpåverkad. När det gäller ungdomar mellan 16 och 25 år är kopplingen mellan alkohol och trafikolyckor ännu tydligare.

Att tro att man har koll på den egna promillehalten är inte bara osäkert - det är helt galet. Variabler som sömn, mat, kroppsstorlek och mängd alkohol spelar in och gör det i praktiken omöjligt att räkna sig fram till när på kvällen eller natten det är säkert att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller starköl.

Nolltolerans emot att sätta sig bakom ratten med alkohol i kroppen borde vara en självklarhet. Tyvärr ser inte verkligheten ut så. 2006 dömdes cirka 12 000 personer för rattfylleribrott. Många av dessa har problem med sitt drickande och ungefär en tredjedel av dömda rattfyllerister återfaller. Därför ser vi ingen annan lösning än att kräva alkolås till dömda rattfyllerister. För deras egen skull och för alla andras.

På så sätt kan fler få en god jul och ett gott nytt år och färre tvingas till sjukhusvistelse - eller i sämsta fall begravning av en anhörig.

Axel Karlsson

ordförande FMK Arboga

Håkan Söderlindh

vd FMK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons