Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FMK: Utbildning kan rädda många unga liv

I veckan startar skolan i Västmanland. Vi hoppas att inget barn skadar sig i trafiken på vägen dit. Vi vill att alla skolbarn får utbildning i trafiksäkerhet denna höst.

Annons

Vi vet att barn lever farligt i trafiken. Under 2000-talet har 16 barn och ungdomar i åldern 7-19 år dödats och 221 skadats

allvarligt i Västmanlandstrafiken. Det är hög tid för tydligare krav på trafikundervisning i läroplanerna.

Sverige är i stort sett det enda landet i EU som saknar nationella riktlinjer för trafikundervisning i skolan. Det är upp till varje enskild rektor att bestämma om skolans elever ska få någon trafikundervisning. Elevernas trafikkunskaper varierar därför stort mellan skolorna. Det är inte acceptabelt och bristen på trafikundervisning i skolan är allvarlig.

Statistik som NTF publicerade tidigare i år visar att var femte som omkommit i trafik-olyckor är mellan 18 och 24 år. Dessa tillhör den stora trafikantgrupp som med största sannolikhet inte fått någon trafikundervisning under sin skoltid.

Lärare saknar ofta både fortbildning och stödmaterial för trafiksäkerhetsundervisning. Motororganisationen FMK har därför tagit initiativ till en trafiksäkerhetsutbildning för gymnasieskolan.

Materialet bygger på en utbildning i trafiksäkerhet som FMK under många år gett värnpliktiga och som tidigare utvärderats av Statens väg- och transport-forskningsinstitut, VTI. Resultatet pekar på att utbildningen påverkar ungas attityder och troligtvis även deras farliga beteende i trafiken.

Utbildningen för skolelever har fokus på hastighet, bilbälte och trafiknykterhet och eleverna får pröva på att volta med en bil och uppleva en krock i "krocksläde". I utbildningen ingår också en praktisk demonstration av vad som händer vid en krock i 30 respektive 50 kilometer i timmen.

Med dessa erfarenheter i bagaget vill FMK tillsammans med Vägverket, Sveriges Kommuner och landsting, Polisen, Myndigheten för skolutveckling och NTF medverka till att sätta samman ett större utbildningspaket som täcker barn i förskolan/första klass, 14-åringar inför mopedsäsongen samt

17-åringar som är på gång att ta körkort.

Men FMK är en organisation med begränsade resurser och frivilliga initiativ är inte nog för att säkerställa att alla barn får trafikundervisning i skolan.

Trafiksäkerhet måste in i läroplanerna på ett seriöst sätt. Det står i dag ingenting om trafiksäkerhet i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan. Den som letar efter mål

eller nyckeltal letar förgäves. Trafik nämns endast i en större uppräkning av olika frågor som ligger på rektors ansvar.

Vi ställer nu vårt hopp till infrastruktur-minister Åsa Torstensson (c) och utbildningsminister Jan Björklund (fp). De kan styra mot tydligare skrivningar om trafiksäkerhet i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan. De kan tillsätta resurser för fortbildning av lärare samt framtagande av undervisnings- och stödmaterial.

Tillsammans kan vi rädda många unga liv.

Håkan Söderlindh

vd motororganisationen FMK

Axel Karlsson

ordförande FMK Arboga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons