Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN:s Dag Hammarskjöldpris

Annons

UD förberedar säkerligen ett jubileum den 29 juli 2005. Den dag då Dag Hammarskjöld skulle ha fylt 100 år. Hur UD kommer att lägga upp firandet vet inte jag.

Enligt mitt förmenande borde Sverige instifta ett Dag Hammarskjöld-pris att utdelas årligen av FN den 29 juli. Priset borde uppgå till 100 miljoner. I år och ett par år framåt får vi ta pengarna ur den löpande statsbudgeten. Längre fram borde Sverige donera ett kapital på fem miljarder till en Dag Hammarskjöld-fond som skall administreras av FN.

Priset skall gå till det land i tredje världen som under året lyckats bäst med:

att ha fred med grannländerna,

att bygga upp demokratin,

att stärka de mänskliga rättigheterna,

att stärka jämlikheten och jämställdheten,

att förbättra hälsoläget,

att höja utbildningsnivån

att undanröja korruption och att bygga upp landets ekonomi.

Stadgar utarbetas som anger hur tungt de olika komponenterna skall vägas in.

Priset överlämnas vid en ceremoni i New York till landets statsöverhuvud.

Ledaren disponerar pengarna till att förbättra hälsoläget och eller utbildningen i landet.

En FN-kommitté om fem personer med generalsekreteraren som ordförande och en person från UD samt tre ledamöter som säkerhetsrådet väljer, plockar fram det vinnande landet.

I samband med prisceremonin anordnas en fest där bland annat en grupp artister från det vinnande landet framför inhemsk musik, sång och dans. Föredrag hålls om och filmer visas från landet. Festen och ceremonin tv-sänds världen över.

FN har förnärvarande en del interna problem och dess anseende och dess centrala roll i världen behöver stärkas. USA, Nato och EU i all ära men FN är den enda institution som kan erhålla global legitimitet att aktivt försöka skapa fred, frid och rättvisa i världen.

Det kändes positivt när Condoleezza Rice i sitt tal i Paris i förra veckan sa att USA är uppbundet (committed) till ett effektivt FN.

Dag Hammarskjöld vann under sin tid som generalsekreterare, 1953-1961, stor respekt för sin skicklighet som diplomat och för sin handlingskraft som ledare.

Ett välkänt talesätt i FN var när man hade svårt att finna en gemensam lösning: "Lämna det till Dag".

Hammarskjöld betraktade sig själv som internationell tjänsteman. Hans arbetssätt präglades av den svenska ämbetsmannatraditionen. I sitt inträdestal i FN tog han upp och kommenterade de tre orden: "Lojalitet, hängivenhet och oberoende."

Ur Vägmärken: "Blott den förtjänar makt som dagligen rättfärdigar den".

Axel Sundström, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons