Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på energi

Annons

Det har kommit många larmrapporter om klimatförändringar som en följd av ökad förbränning. Det gör att vi måste fokusera på energifrågorna. De kraftigt höjda oljepriserna påverkar också vår ekonomi. Alternativa bränslen för våra bilar är en central framtidsfråga liksom utveckling av energisnåla fordon.

Basen för vår elförsörjning är och bör förbli vattenkraft och kärnkraft. Vi behöver ha forskning och utveckling av alternativa energikällor. Industrin behöver konkurrenskraftiga elpriser för att kunna överleva. Nyligen kunde vi läsa att Varnäsföretagen i Kolbäck varslar delvis på grund av höga elpriser.

Vi har i Västerås stolta traditioner inom vattenkraft och företag som är ledande leverantörer av utrustningar. Det är angeläget att man fortsätter och förbättrar vattenkraftverken. I många fall går det att öka effekten och höja verkningsgraden. En fortsatt utveckling av vattenkraften i Sverige och utomlands är av stort intresse för oss i Västerås inte minst ur arbetsmarknadssynpunkt.

Kärnkraft svarar för ungefär hälften av elproduktionen. Det har gått många år sedan folkomröstningen och det har visat sig mycket svårt att ersätta kärnkraften. Idag anser dessutom 80 procent av befolkningen att vi ska fortsätta att använda kärnkraften.

De kraftigt stigande priserna på olja har visat att kärnkraften behövs för att trygga den framtida energiförsörjningen. Alternativet är kolkraft och medför ökade utsläpp av koldioxid, något som vi vill undvika med tanke på miljön. Därför är vi moderater för en fortsatt användning av kärnkraft. Vi vill också att man positivt prövar möjligheterna att bygga ny kärnkraft. I Västerås finns flera företag, som levererar utrustningar och tjänster till kärnkraftsverken. Kärnkraften behövs för landets elförsörjning och för arbetsmarknaden i Västerås. Att våra lokala socialdemokrater stöder en avveckling är anmärkningsvärt.

I Västerås är så gott som alla flerbostadshus och merparten av villorna anslutna till fjärrvärmenätet. Framöver ser vi en minskad efterfrågan på fjärrvärme då nya hus som byggs kommer att vara energisnåla. Även modernisering av äldre hus bidrar till en minskning. Alternativa uppvärmningsformer som solenergi och värmepumpar kommer att få ökad betydelse. Så kallade lågenergihus kommer snart att byggas i Västerås.

Energiåtervinning av sopor är en viktig energikälla. Idag har vi ingen sopförbränning i Västerås men bör bygga en sopförbränningsanläggning i enlighet med EU-lagen att inget brännbart avfall skall deponeras utan brännas.

Elisabeth Unell

Claes Kugelberg

De kraftigt stigande priserna på olja har visat att kärnkraften behövs för att trygga den framtida energiförsörjningen. Alternativet är kolkraft och medför ökade utsläpp av koldioxid något som vi vill undvika med tanke på miljön, skriver Elisabeth Unell (m) och Claes Kugelberg (m), Västerås.

Foto: Pressens bild

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons