Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folket stöder vargen

Annons

Det enda som jag håller med om är att säkert många människor känner rädsla för vargar. Vad detta beror av är svårt att veta, vargen är ett av skogens skyggaste djur och vilda vargar angriper inte människor.

Detta tror jag de allra flesta vet i dag. Många människor är ju också rädda för ormar och till det finns i alla fall en viss relevans, men jag har aldrig hört att någon begärt licensjakt på dem. Vad denna rädsla för just vargen beror av är svårt att veta, kanske är det något som finns i generna sedan tiden innan människan uppfann spjutet och bågen och själv var ett bytesdjur för alla större rovdjur.

Denna rädsla har skickligt utnyttjats av jägarförbunden som framför alla andra organiserat och drivit motståndet mot rovdjuren. Men är det ogrundad rädsla som skall vara styrande i moderaternas nya politik ?

Resten av artikeln är fylld av felaktigheter och brist på logik. Anna Hård skriver att "man bör besluta om mer skyddsjakt för att bibehålla deras naturliga skygghet" Nyligen sköts de två Svartbovargarna efter att försiktigt ha spårats under flera dagar. De var bevisligen "naturligt skygga". Blir nu andra vargar några mil därifrån ännu mer skygga på grund av deras blodiga öde?

Deras brott var att de i höstas tog 30 får i mycket bristfälligt inhägnade hagar. Detta är nu åtgärdat med hjälp från rovdjursföreningen. Senare har de också tagit tre jakthundar.

Genom att anpassa jakten och andra tekniska åtgärder kan risken för jakthundar begränsas betydligt, men intresset för sådana åtgärder från jägarhåll verkar vara begränsat.

Anna Hård skriver att "Sverige är dock fortfarande tillräckligt stort och glest för att ha råd med en väl tilltagen rovdjursstam - så länge de finns på rätt platser".

Sanningen är att i dag har vi runt 105 vargar och nästan samtliga revir ligger i mycket glest befolkade områden. Som jämförelse har Italien mer än tusen vargar, är Italien glesare än Sverige ?

Begränsad licensjakt bör tillåtas i områden med stark koncentration av varg skriver du också. Av våra 105 vargar finns de flesta i Värmland, Dalarna, Gästrikland, Närke, Dalsland och Västmanland. Varje familjegrupp har ett eget revir, inom detta tillåts inga andra vargar. Var finns den starka koncentrationen?

Anna Hård tycker också att nödvärnsrätten skall gälla vid pågående angrepp utanför hägn och även gälla hundar, tydligen utan krav på att kunna visa skada av angreppet. Går detta igenom betyder det i praktiken fri jakt på varg eftersom man aldrig kan motbevisa att ett angrepp utan skada inträffat.

Rovdjurspolitiken kan inte dikteras från Stockholm skriver Anna Hård också, som om alla på landet var emot rovdjur. Fjällmistras opinionsundersökning, som är den mest utförliga som gjorts i landet, visar att 85 procent av Sveriges befolkning stöder rovdjurspolitiken.

Väldigt många av rovdjursföreningens medlemmar bor i glesbygd, många i vargrevir. De skriver insändare och svarar på debattartiklar skrivna av människor som påfallande ofta bor i, just det, Stockholm.

Om den politik Anna Hård förespråkar genomförs om så bara delvis, är vargen utrotat från vårt land inom två-tre år. Sedan är det lodjurens tur.

Olov Trostén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons