Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhemmet finns inte längre

Det är intressant att läsa hur lokala riksdagspolitiker för moderaterna har så god koll på oppositionens diskussioner om skatter men så liten koll på alliansens dito.

Annons

Kan eller vill man inte berätta hur många miljarder totalt alliansregeringen har sänkt skatterna med sedan regeringsstarten? Samt inom vilka områden man har gjort motsvarande nedskärningar? Det borde väljarna i ärlighetens namn få veta!

I dag gömmer man sig bakom den så kallade finanskrisen och skyller i stort sett all ebb i kassan på arbetslösheten. Ena stunden säger man att man "står väl rustad", andra stunden att "vi måste vara försiktiga med pengarna".

Bara under 2008 kostade skatterabatten till dem som jobbade 43 miljarder kronor, vilket skulle finansieras av besparingar i den offentliga sektorn och transfereringssystemen. Jobbavdragen syftar till att öka skillnaden mellan inkomster från arbete och inkomster från socialförsäkringar.

De personer som får inkomster från socialförsäkringar omfattas inte av jobbavdraget och de med låga inkomster missgynnas av sänkt fastighetsskatt, slopad förmögenhetsskatt samt höjda avgifter för välfärdstjänster och försämrad ekonomisk grundtrygghet vid sjukdom och arbetslöshet, högre trafikpremier för bilägare, försämrade bostadsbidrag, höjda avgifter för läkemedel med mera.

Det finns inget folkhem längre. Det finns bara pengarnas värld i systemskiftets Sverige. Politiker som arbetar för att minska politikens makt, alltså minska demokratins och folkflertalets möjligheter att styra, är egentligen dödgrävare. Genom utförsäljning av Sveriges gemensamma egendomar ser man till att vår välfärd snart är ett minne blott. Göran Perssons herrgård framstår som relevant att kritisera, men inte de rikedomar som tillhör medlemmarna i landets mest överklassbaserade parti.

I den moderata välfärdsbilden förklaras arbetslöshet med att människor kalkylerar de bidrag som de får gentemot de skatter som skulle betalas om de arbetade, med slut-resultatet att de stannar hemma eftersom det inte lönar sig att arbeta. Men det finns inga övertygande bevis på att arbetslösa svenskar verkligen agerar på det sättet.

Här bortser man från det övergripande socioekonomiska sammanhanget, att över hela Västeuropa och Nordamerika försvinner jobben till låglöneländer. Arbetslösheten beror bland annat på globala historiska förändringar och på att Sverige - och andra länder i västvärlden - har övergivit den ekonomiska politiken för full sysselsättning samt att många lever på lånade pengar.

Arbetslösheten beror inte på att ett stort antal människor väljer att slappa i tv-soffan för att de tycker att skatterna är för höga och att livet som arbetslös är så behagligt, vilket moderaterna insinuerar när de talar om "bidragstagare" och att "det ska löna sig att arbeta". Moderaterna skuldbelägger människor för det som är ett strukturellt problem!

Dagens regeringsstruktur är tyvärr så fylld av självtillräcklighet att många borde ana oråd. Särskilt som denna maktstruktur - liksom på Carl Bildts tid - påstår sig vara "den enda rätta vägen" eller "det finns bara ett regeringsalternativ".

Moderaterna hade före valet ingen känd vision om hur den generella välfärden ska finansieras, om skatterna i Sverige ska bli lika låga som genomsnittet i EU, och har det inte i dag heller. Och dagens finanskris, som gått i stå och där man ska fortsätta låna sig ur krisen, borde i stället mana många ledande maktmänniskor till eftertanke. Inte till självgodhet.

Solveig Ingemarsson

fritidspolitiker, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons