Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet bortser från helhetsansvaret

Annons

Familjeläkarsystemet i Västmanland bygger på teamtanken - läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter etcetera ska arbeta tillsammans för patientens bästa.

Folkpartiets system har vi erfarenheter av från början av 1990-talet då Sverige hade borgerlig regering. Det var ett husläkarsystem som innebar högre kostnader för landstinget och läkarmottagningar som inte tog helhetsansvar för patienterna.

Vi i landstingets s+vmajoritet vill fortsätta att utveckla närsjukvården och förbättra samarbetet mellan familjeläkarverksamheten, hemsjukvården, närsjukhuset, länssjukvården och kommunerna. Folkpartiet vill nu slå sönder den nya närsjukvårdsorganisationen som man har varit med och beslutat om.

Torsten Källberg vill ta ifrån familjeläkarna rehabiliteringspengarna, men sedan då? Ska all sjukgymnastik bort från familjeläkarna och organiseras hur då? Och hur tänker sig folkpartiet lösa resten av rehabiliteringen när familjeläkarna inte längre har något helhetsansvar? Hur blir det exempelvis med arbetsterapi, bassängträning, förskrivning av hjälpmedel, psykologiskt stöd i primärvården och hemsjukvården i folkpartiets system?

Vidare påstår folkpartiet att om bara läkarna fick fri etableringsrätt skulle läkarbristen lösas. Gäller det även Fagersta, Hallstahammar, Skultuna? Där har ingen privat etablerat sig trots möjligheten. Eller nöjer sig Torsten Källberg med om han och de övriga västeråsarna får fler läkare att välja mellan? Precis så var det under husläkarlagens tid på 1990-talet.

Ett annat förhållande som Torsten Källberg bortser från är att hans förslag kräver en lagändring som måste godkännas av EU. För närvarande finns det ingen majoritet i riksdagen för ett husläkarsystem enligt folkpartiets modell.

Torsten Källberg slänger ur sig enkla lösningar som låter fina, men bortser både från faktiska förhållanden och helhetsansvaret.

Vi i landstingsledningen är beredda att fortsätta att ta det ansvaret. Vi är dock medvetna om att det finns brister i det nuvarande systemet, som kräver förändring. Därför är det mycket angeläget att diskutera hur familjeläkarsystemet och närsjukvården ska organiseras till nästa avtalsperiod.

Glenn Andersson, s, landstingsstyrelsens ordförande

Monika Wilander, v, landstingsstyrelsens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons