Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet: Fira gärna skolavslutning i kyrkan

I dagarna börjar sommar­lovet för över en miljon elever. Av tradition hålls många avslutningar i kyrkan. Det kan vara högtidligt och fint – men är kontroversiellt.

Annons

Diskrimineringsombudsmannen anser att det är olämpligt att hålla skolavslutningar i kyrkan, eftersom eleverna tillhör olika religioner och kulturer. De kan känna sig diskriminerade av detta.

I diskussionen ställs två av den svenska skolans bärande principer mot

varandra: å ena sidan värnandet av vårt gemensamma kulturarv, å andra sidan förbudet mot konfessionella inslag i utbildningen. För oss är denna motsättning konstlad. Vi ser gärna skolavslutningar i kyrkan, om man så vill lokalt.

Även Skolverket bedömer att skolavslutningar i kyrkan kan anses vara försvarligt så länge tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron, inte på religiösa inslag.

Den svenska skolan har många traditioner som är kopplade till kyrkan. I nästan alla skolor sjunger ele-verna Den blomstertid nu kommer på avslutningarna, trots textraden om ”Guds godhets rikedom”.

Vid jul finns både julstjärnor och adventsljusstakar i klassrummen. Och oavsett om man går till kyrkan eller inte, så klipper barnen tomtar och smäll-karameller.

Till påsk är det samma sak, fast med påskkycklingar. Det handlar om traditioner och är en del av vårt kulturarv.

Samtidigt ska inte någon tvingas till religionsutövning. Ingen ska behöva avge trosbekännelse eller be en bön under en skolavslutning.

Men man kan vara i kyrkan, ha en kyrklig inramning och till och med en präst som pratar. Sedan måste varje skola och rektor själva få fatta sina egna beslut, efter eget omdöme och med hänsyn till lokala förhållanden. På en del ställen har man traditioner som går flera hundra år tillbaka i tiden. Det är inte rimligt att staten ska förbjuda dessa.

Vi tror inte att man på något sätt främjar ökad tolerans genom att säga att vi ska avskaffa våra kulturella traditioner. Tvärtom finns det en stor risk i det. Om effekten av att vi välkomnar många nya svenskar i vårt land blir att de gamla svenskarna känner att de måste utplåna sina egna traditioner, då kommer folk att vända sig emot invandring.

Rasisterna i Sverige säger redan att invandringen leder till att vi måste ge upp vårt kulturarv.

Tolerans mot andra är inte att utplåna sin egen identitet. Tolerans är att respektera andras kulturella identiteter lika mycket som vi vill att andra ska respektera vår.

Vi möter aldrig invandrare som kräver att vi ska utplåna våra traditioner. Det är snarast ett utslag av överdriven politisk korrekthet hos personer i det svenska etablissemanget att driva sådana ståndpunkter.

Sverige måste vara ett land som både är tolerant mot de människor som kommer hit och som vårdar det kulturella arvet.

Jan Björklund

utbildningsminister

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons