Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet förvånar

Annons

Låt inte populismen dominera valrörelsen utan ta upp kampen mot fördomar. Något är på väg att hända i Sverige. Toleransen minskar och främlingsfientliga krafter får luft under vingarna.

Stopp! Tänk efter! Är det ett sånt samhälle vi vill leva i?

När några personer med utländsk bakgrund fuskar med bidrag talar man om invandrares bidragsfuskande. Men man ska bedöma varje människa för den hon är, inte efter vilken grupp hon tillhör. Det senaste är det generalfel man gör.

När Ali gör något dumt gör han det för att han är Ali, inte för att han är invandrare, volvoägare eller västmanlänning. När Elin gör något dumt gör hon det för att hon är Elin, inte för att hon är svensk, blåögd eller frimärkssamlare.

Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det stämmer, men det beror ju på segregeringen. Om blåögda, eller röd-håriga, eller de med långa örsnibbar befann sig i samma utsatta situation som många invandrare skulle de också vara överrepresenterade i brottsstatistiken.

Låt mig göra några klargöranden.

Jag anser inte att man ska dalta med invandrare. Jag anser inte att man ska dalta med någon. Brottslingar ska straffas. Kvinnomisshandel ska fördömas. Utländska medborgare som begår grova brott ska som i dag kunna utvisas. Bidragsfuskande ska alltid be-ivras. Krav ska ställas på invandrare som kommer till Sverige. Krav ska ställas på alla människor. Man ska följa lagar och bestämmelser. Varje asylsökande ska bedömas var och en för sig.

Det handlar inte om huruvida man är invandrarvänlig eller inte, utan att bedöma alla människor lika, oavsett etniskt ursprung. Det handlar inte om att sopa problem under mattan, utan att diskutera de egentliga problem som finns i samhället.

Det folkpartiet gör förvånar mig. Jag har tidigare sett partiet som en förkämpe för humanism och individens frihet. Man har varit för en human flyktingpolitik. Det man nu ser är något helt annat. Hårdare tag mot brottslingar, och in-vandrare, 15-åringar ska kunna sättas i fängelse. Sänkta bidrags-nivåer för sjuka och arbetslösa. Man vill avskaffa "snällismen", ett begrepp man uppfunnit för att beskriva det daltande man tycker finns i samhället.

Det folkpartiet samtidigt gör med sitt tal om hårdare tag mot invandrare är att fiska efter röster i grumligt vatten. Kraven på hårdare tag mot invandrare som begår brott och språktest för medborgarskap signalerar att invandrare är ett problem som folkpartiet med sin handlingskraft vill göra någonting åt. Man utnyttjar folks rädsla för det som är främmande.

När Bengt Westerberg var partiledare vägrade han sitta i samma soffa som ny demokrati. Dagens folkparti verkar vara ute efter samma röster som ny demokrati lockade 1991. Risken är att man är på väg att hamna i samma soffa, för att inte säga i knät på de krafter som hittills inte varit rumsrena i svensk politik.

En annan fara är om övriga partier, som i Danmark, anpassar sig efter det parti som är mest populistiskt i invandrarfrågan. Då riskerar vi att få ett helt annat, mer inhumant Sverige. Jag hoppas att alla partier i den kommande valrörelsen inte väljer den vägen.

Fördomar finns, men vår uppgift som politiker är inte att anpassa politiken efter dem. Då är man populist och bara intresserad av makten för maktens egen skull. Vår uppgift är att bekämpa fördomar och driva en politik som ger alla människor möjlighet att förverkliga sina livsmål. Alla människor är lika mycket värda.

Olle Thorell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons