Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet: Lissabonfördraget fördjupar demokratin inom EU

Annons

I dag håller folkpartiet i Västmanland årsmöte på Knytpunkten i Strömsholm. Program Strömsholm har pågått sedan 1996 och syftar till att utveckla Strömsholm till Sveriges centrum för hästsport. Knytpunkten är ett besökscentrum som ska samla och presentera områdets olika verksamheter. Knappt hälften av de 200 miljoner kronor som har investerats i projektet är EU-medel och därför ett bra exempel på hur EU kan bidra till regional utveckling och påverka många människors vardag. EU har blivit en normal del av livet, på samma sätt som kommunen och landstinget.

För allt fler svenskar är det därför inte längre ja eller nej till EU som är den avgörande frågan. Enligt en opinionsundersökning som Synovate nyligen gjort på uppdrag av regeringen instämmer 78 procent helt eller delvis i påståendet att Sverige bör arbeta aktivt för att utveckla samarbetet inom EU. Att så många vill utveckla samarbetet tyder på att många ser att allt fler frågor kräver gemensamma lösningar i Europa. Enligt samma undersökning instämmer 70 procent helt eller delvis i påståendet att Sveriges medlemskap i EU i dag är något självklart.

Miljöfrågan är den fråga som flest anser viktig för EU:s länder att lösa tillsammans. Andra viktiga frågor att samarbeta kring är enligt undersökningen att förbättra det gemensamma flyktingmottagandet, att reformera jordbrukspolitiken, att bekämpa gränsöverskridande brottslighet, att stoppa sexhandel med kvinnor och barn och att verka för en hög levnadsstandard för alla inom EU.

För att svara på väljarnas krav om utvecklat samarbete, och för att EU:s arbete ska fungera med så många medlemsländer som vi är i dag och ännu fler i framtiden, krävs att arbetet reformeras. Lissabonfördraget är ett paket med tydliga regler för hur EU ska fungera i framtiden. Fördraget gör att EU kan ta emot fler medlemmar och arbeta effektivare än i dag. Samtidigt fördjupas demokratin och öppenheten i samarbetet och unionen får ett tydligare fokus på medborgaren.

Under 2008 kommer EU:s medlemsländer att ta ställning till Lissabonfördraget. Tanken är att fördraget ska kunna träda i kraft i januari 2009, i god tid före valet till Europaparlamentet i juni. Varje land beslutar självt om hur fördraget ska hanteras i enlighet med de traditioner som råder. Endast Irland kommer att ha en folkomröstning.

I Sverige har vi hittills alltid valt att låta riksdagen fatta beslut om viktigare internationella överenskommelser, oavsett om det handlar om EU, Europarådet, FN eller andra internationella organisationer. De tidigare EU-fördragen från Amsterdam och Nice har båda ratificerats genom beslut i riksdagen. Att ge våra folkvalda förtroendet att fatta viktiga och detaljerade beslut är en central del av vår representativa demokrati som hittills fungerat väl.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och ytterligare några "Nej till EU"-organisationer kräver trots detta en folkomröstning om Lissabonfördraget. Det är förstås en legitim ståndpunkt. Men det är också ett krav som är utformat så att det lätt missuppfattas som ännu en omröstning om EU-medlemskapet. Det är naturligtvis också baktanken.

Men när riksdagsledamöterna i höst tar ställning till Lissabonfördraget handlar valet inte om ja eller nej till att Sverige ska vara medlem i EU. Frågan som ska besvaras är i stället om EU ska styras av det nya Lissabonfördraget eller det gamla Nicefördraget. Ett nej till Lissabonfördraget är ett ja till Nicefördraget.

Hittills har ingen, inte ens någon framträdande EU-motståndare, drivit linjen att EU borde fortsätta styras av det gamla Nicefördraget. Folkpartiet och regeringen står naturligtvis bakom det nya Lissabonfördraget. Men kommer vänsterpartiet och miljöpartiet att rösta på det nya Lissabonfördraget eller det gamla Nicefördraget? Det ska bli intressant att se.

Cecilia Malmström

vice ordförande för folkpartiet och EU-minister

Sigge Synnergård

ordförande för folkpartiet i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons