Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet rustar ned gymnasiet

Annons

I fredagens VLT pläderar folkpartiets Agneta Berliner för att de yrkesinriktade gymnasieutbildningarna ska förkortas markant. Enligt folkpartiet räcker det med att en blivande professor lär sig läsa ordentligt, medan den som exempelvis ska bli tågmontör eller maskinreparatör inte behöver så goda kunskaper i svenska, engelska och matematik.

Därmed är det uppenbart att folkpartiet vill sänka kunskapskraven i gymnasieskolan i stället för att höja kvaliteten. Det är internationellt unikt att ett politiskt parti driver på för att sänka kunskapskraven i skolan. Tyvärr stämmer detta alltför väl med att kärnan i folkpartiets utbildningspolitik att sortera elever.

Men folkpartiets krav att rusta ned gymnasieskolan går stick i stäv med näringslivets önskan om att höja yrkesutbildningens kvalitet. Effekten av folkpartiets försämringar skulle bli utbildning för arbetslöshet. Det blir även en växande kunskapsklyfta mellan dem som duger till att bli välutbildade och dem som bara duger till att lära sig vad de behöver för att klara sitt yrke.

En sådan kunskapsklyfta kan också vara av negativ art för ett företag som ska uppfylla de krav som gäller för produkter som ska levereras på export. På den internationella marknaden kan det även ställas krav på att personalen ska kunna klara kundkontakter direkt på verkstadsgolvet.

Förslaget om en nedrustning av gymnasieskolan presenterades av folkpartiet ledande företrädare i riksdagen i slutet av september. Redan dagen efter att det presenterades sågades förslaget av Svenskt Näringsliv. "Det är fel väg. Tiden för yrkesämnen i gymnasieskolan behöver i stället öka.", skrev Svenskt Näringsliv i en kommentar.

Men en månad senare går folkpartiet i Västerås ändå vidare på den inslagna vägen. Folkpartiet tycker till och med i en motion att Västerås kommun ska ta täten i arbetet på att försämra gymnasieskolan.

Vi motsätter oss de långtgående försämringar av gymnasieskolan som folkpartiet pläderar för. Därför kommer vi också att arbeta för att folkpartiets motion avslås. Utifrån vårt perspektiv som ordförande och vice ordförande för utbildningsnämnden handlar det om att stärka och utveckla gymnasieskolans yrkesutbildningar i stället för att försämra och avveckla.

Ökad kvalitet på de yrkesinriktade utbildningarna kräver tätare koppling till arbetslivet och ett nära samarbete med berörda företag. Här i Västerås har vi därför tagit initiativ till ett fördjupat samarbete mellan skolan och arbetslivet.

Det nya Edströmska gymnasiet, som invigdes i augusti, är ett konkret och tydligt uttryck för samarbetet mellan kommunen och flera större företag inom fordons- och transportbranschen.

Redan från starten är Edströmska gymnasiet, mycket tack vare det nära samarbetet med branschen, ett av landets mest moderna utbildningscentrum för fordons- och transportutbildningar. För vår del går vi gärna vidare på den inslagna vägen även inom andra områden.

Det är också precis så här som näringslivet vill ha det. Näringslivet vill höja yrkesutbildningens kvalitet, inte försämra den. Eleverna måste få sådana kunskaper att de blir intressanta att anställa och satsa på i företagen. Många elever från yrkesprogrammen kommer också att välja att bli entreprenörer och företagare, vilket är bra både för näringslivet och för samhället.

Därför håller vi med Svenskt Näringsliv när folkpartiets förslag om att sänka kvaliteten och kunskapskraven i gymnasieskolan sågas.

Annelie Lathi Lars-Evert Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons