Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet säger nej till förbränningsskatten

Annons

Den statliga skatten på förbränning av avfall genomförs hastigt och ogenomtänkt till den 1 juli. Folkpartiet vill inte ha skatten och anser att förbränning är den behandlingsmetod som är bäst för den berörda delen av avfallet. Skatten är ett led i propositionen som socialdemokraterna lagt fram. Den totala skatteintäkten förväntas bli 440 miljoner. En skatt som du måste betala via renhållningsavgiften.

För Västerås del blir konsekvensen en kostnad på 14-15 miljoner per år enligt renhållningsverket. Denna uppskattning är fortfarande osäker i och med det förhastade genomförandet. Kostnaden innebär att den senaste prognosen för Renhållningsverkets resultat 2006 är minus 11 miljoner. Detta är ett stort minus för en verksamhet på ungefär 100 miljoner. Hanteringen av hushållsavfall är en kommunal uppgift som ska bära sina egna kostnader. Att inte höja renhållningsavgifterna redan när skatten införs den 1 juli skjuter underskottet framåt och leder även till att höjningen blir högre.

Den genomsnittliga höjningen av avgifterna som socialdemokraterna och vänsterpartiet i Västerås kommer att besluta om blir 27 procent. Höjningen sker för alla, såväl villaabonnemang som boende i lägenheter, men lite olika beroende på abonnemang. Till exempel höjs det vanligaste villaabonnemanget, källsortering med 520 kronor.

Andra kommuner såsom Hallstahammar väljer att ta sin avgiftshöjning på i genomsnitt 20 procent redan den 1 juli. De tar konsekvenserna av skatten direkt när den införs. Detta anser vi i folkpartiet också borde ske i Västerås.

Folkpartiet motsätter sig förbränningsskatten i sig. Vi anser att förbränning för den delen av avfallet det rör sig om är det miljömässigt och resursmässigt bästa alternativet. Vi ser också att Västerås behöver ta sitt ekonomiska uppdrag ansvarsfullt och i detta fall hade det inneburit att höjningen av renhållningsavgifterna skett redan 1 juli. En höjning som nu sker först till årsskiftet och därmed även blir högre.

Ingrid Högsberg (fp)

vice ordförande Renhållningsverket

Tobias Söderkvist (fp)

ersättare Renhållningsverket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons