Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet satsar på vuxenutbildningen

Annons

Företrädare för socialdemokraterna/LO menar den 11 maj felaktigt att regeringens politik går ut på att avveckla vuxenutbildningen i Sverige. Detta är inte sant och uppenbart lider debattörerna dessutom av minnesförlust från den egna regeringstiden.

Mellan 1999 och regeringsskiftet 2006 nästan halverade den socialdemokratiska regeringen, trots massarbetslöshet, statsanslagen till komvux från 4,2 miljarder till 2,2 miljarder kronor. Innan valet skrev LO att den socialdemokratiska skolpolitiken hotar jobben och lönerna. Den sanningen stämmer fortfarande.

Faktum är att skolminister Jan Björklund nyligen aviserat att vuxenutbildningen i framtiden ska stärkas. Möjligheten att läsa in gymnasieskolans och inte bara grundskolans nivå ska ges. Många kommuner väljer dock redan idag att satsa på vuxenutbildning på gymnasial nivå som allmänna ämnen och yrkesutbildningar för att man vill ge invånarna en möjlighet till vidare kompetensutveckling eller en andra chans. Det gör folkpartiet och Västeråsalliansen.

Västerås satsar dels på kurser som måste erbjudas enligt lagen, men också på utbildningar och kurser som kan leda till att färre fastnar i arbetslöshet och tvingas leva på försörjningsstöd. Folkpartiet i Västerås har dessutom skickat flera skrivelser till skolministern för att tydligt markera att vi vill se en generös och väl fungerande vuxenutbildning. Några andra förslag från socialdemokraterna om mer resurser har vi inte sett till.

Folkpartiet stödjer inte den socialdemokratiska flumskolan som lett till att var tredje elev lämnar gymnasiet utan kompletta betyg och som medfört att ett extra år på komvux för att läsa upp betygen för många blivit i princip obligatoriskt. Andra chanser skapar trygghet och måste finnas men fler ska också få hjälp att lyckas vid första försöket. Därför presenterade skolminister Jan Björklund satsningen på 3,6 miljarder kronor till fortbildning för 30000 lärare, varav över 800 bara i Västmanland.

Dessutom öppnas nu specialskolorna för multihandikappade barn som socialdemokraterna stängde. Det kommer att ge samhällets kanske mest utsatta barn rätt till utbildning på deras egna villkor.

Socialdemokraterna och LO hycklar på gränsen till det oförskämda när de i högstämt tonläge attackerar regeringen för den förda politiken samtidigt som de själva bär på ansvaret för att statsanslagen till vuxenutbildningen halverades när de satt vid makten.

Medan LO/socialdemokraterna kritiserar så har Västeråsalliansen skjutit till 6,5 miljoner extra för 2007. Vi har också beslutat att starta vissa sommarkurser med att erbjuda ett visst utbud av allmänna gymnasieämnen. I slutet av maj kommer Västeråsalliansen att ge besked inför höstens utbud inom vuxenutbildningen. Folkpartiet kommer även fortsatt på alla nivåer att stå upp för utbildning och fortbildning.

Roger Haddad (fp)

Kommunalråd i Västerås

Agneta Berliner (fp)

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons