Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet: Sverige behöver euron

I den globala ekonomiska krisen är det framför allt små länder med egna valutor som tagit stryk. Island är det tydligaste exemplet, men även den svenska kronan har förlorat mycket i värde.

Annons

Johan Lindahl menar att kursraset är positivt för svenska industri. Vi svenskar borde dock ta lärdom misstagen med 70- och 80-talens devalveringar. Den gjordes för att kortsiktigt stimulera export, men ledde långsiktigt till att svensk ekonomi försämrades. Nuvarande kursfall med rörlig växelkurs är också i ett ännu sämre läge i och med att den globala efterfrågan är enormt låg. Även med en lägre valutakurs finns inga köpare.

Våra svenska tillgångar har förlorar mycket i och med kursfallet. Det är tydligt för de svenskar som reser utomlands och ska betala i andra valutor. Vi har helt enkelt blivit fattigare.

Det mer allvarliga med att inte vara med i EMU och ha euro är att svenska företag framför allt de mindre ständigt förlorar lite i dragkampen på den internationella marknaden. Det är säkrare för företag utomlands att köpa av ett annat företag som verkar i ett land med euro. Dessa ständigt pågående förluster leder i slutändan till mindre tillväxt och lägre välfärd i större skala. Ländernas ekonomier och företag är idag så sammanflätade att det blir allt mer viktigt med gemensam valuta i Europa. Att vara ensam, med en egen liten valuta, är inte stark.

Folkpartiet vill ha euro i Sverige och vår förhoppning är att en folkomröstning kan hållas om något år. Liksom Lindahl anser vi att det är folket direkt genom en folkomröstning och inte riksdagen som ska bestämma. Den ”vänta och se” mentalitet som gjorde att vi i Sverige sade nej till EMU vid förra folkomröstningen har nu fått se att fördelarna med euron blivit allt starkare. Den osäkerhet som fanns om euron skulle klara kriser har nu övergått till att euron blivit en globalt väldigt stark valuta. I ekonomiskt hänseende är det tydligt att vi borde vara med i EMU. Vi ser också politiska och symboliska vinster. Gällande dessa aspekter kan den som vill att Sverige ska röra sig bort från resten av Europa ha en avvikande ståndpunkt om eurons fördelar. Med de ekonomiska fördelarna och vår tro på att Sverige vinner på att vara tillsammans med andra länder agerar vi för en folkomröstning gällande euron.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons