Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet tar ifrån eleverna deras inflytande

Annons

Enligt Svenska Dagbladet 21 november kommer den borgerliga regeringen med folkpartiets Jan Björklund i spetsen att förbjuda elevstyrda gymnasier. Jan Björklunds motivering är att elever inte ska kunna bestämma över lärare och rektorer.

För oss socialdemokrater är det oerhört viktigt att ungdomar är med och påverkar sin egen vardag. Vi har arbetat aktivt för att öka brukarinflytandet i de kommunala verksamheterna under många år vilket vi har gjort med stor framgång.

Inom skolan i Västerås har både elever och föräldrar möjlighet att delta och påverka beslut genom till exempel klassråd, elevråd, föräldraföreningar och inte minst genom lokala styrelser med elevmajoritet.

Skolan är elevernas arbetsplats och de måste få vara med och kunna påverka till exempel arbetsmiljö och utformningen av undervisningen. Den lokala styrelsen med elevmajoritet på Carlforsska är ett utmärkt exempel på hur demokratin fungerar i praktiken. I en modern skola ska eleverna känna sig delaktiga.

Många olika studier av elevinflytande har genomförts sedan 1960-talet. Alla visar i stort sätt samma bild. Eleverna har tidigare inte haft något egentligt inflytande på undervisningen. De kunde inte tidigare påverka undervisningens upplägg och innehåll i någon högre grad.

När vi nu har kommit en bra bit på väg när det gäller elevdemokrati så vill den borgerliga regeringen återskapa en gammal och omodern skola där eleverna får rätta in sig i ledet.

Den moderatledda regeringens förbudsplaner kommer nu att verkställas av den moderatledda majoriteten i Västerås stad. Det betyder att folkpartiets Roger Haddad ska genomföra partikamraten Jan Björklunds förbud mot elevstyrda gymnasium.

Vi socialdemokrater anser att elever ska ha inflytande i skolan dels därför det är en mänsklig rättighet, dels därför det ingår i skolans uppgifter att stödja eleverna till att bli demokratiska individer.

Delaktighet är en förutsättning för lärande. Elever måste få erfarenheter av att arbeta i demokratiska former för att på så vis kunna lägga en grund för framtida samhällsengagemang.

Staffan Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons