Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet: Ungdomsavtal förebygger ungas utanförskap

Annons

Folkpartiet har de senaste åren, inte minst på kommunal nivå medverkat till att kraftigt öka resurserna till vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser för att förebygga men också ha beredskap när arbetslösheten ökar, inte minst bland ungdomar.

Vårt fokus ligger på det förebyggande, därför vill vi fortsätta utveckla de nyinrättade yrkes- och lärlingsutbildningarna på gymnasiet.

Det är bättre att en ungdom får läsa en branschanpassad utbildning och sedan erbjudas ett arbete, än att lämna gymnasiet utan slutbetyg.

Till vår förvåning vill Socialdemokraterna återinföra de teoretiska kraven på yrkes-programmen som medverkade till att tusentals yrkeselever helt hoppade av gymnasiet. För de tusentals unga som årligen hoppar av gymnasiet föreslår vi kortare utbildningar inom ramen för yrkesintroduktionen.

Folkpartiet har i regeringen drivit på för att förlänga satsningen på yrkesvux, vuxenutbildning samt platser på Yrkeshögskolan. Dessa insatser är väldigt effektiva och leder ofta till anställning. Individer kan sadla om eller komplettera sin utbildning för att stärka sina chanser att få ett arbete.

För unga upp till 23 år vill vi införa ungdomslöner. Detta har de socialistiska partierna kritiserat utan att redovisa ett enda seriöst alternativ på hur de vill angripa ungdomsarbetslösheten.

I riksdagen inväntar vi ett regeringsförslag där gymnasiala lärlingar parallellt kan erbjudas en anställning med en lägre ingångslön under tiden.

Unga ska inte skrivas in och fastna i Arbetsförmedlingens åtgärder, unga ska inte behöva sitta passivt hemma utan att erbjudas något aktivt. Men unga har också ett eget ansvar att bidra till att de kommer ut på arbetsmarknaden.

Folkpartiets förslag om ungdomslöner handlar inte om sänkta löner för denna målgrupp. Problemet är att dessa ungdomar är arbetslösa, många utan fullständig utbildning eller arbetslivserfarenhet.

Att kräva fulla förmåner är initialt inte realistiskt. De har i dag ingen lön och många lever på försörjningsstöd eller på sina föräldrar.

Det är bättre att man får en fot in på arbetsmarknaden, erfarenhet och det viktiga nätverket för att sedan avancera och få en anställning i nivå med kollektivavtal.

Vägen dit har varit svårt för många ungdomar. Vi anser att utbildningspolitiken är en viktig del, men även arbetsrätten måste ändras för att underlätta ungas inträde i arbetslivet.

Annars kommer Sverige befästa utanförskapet bland ungdomarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons